Annons

Trygghetsgarantin slår mot de skröpligaste

Socialdemokraternas trygghetsgaranti är olaglig och innebär att ålder får gå före behov. Det är särskilt problematiskt i kommuner som har brist på boenden för äldre.
Ledare • Publicerad 22 augusti 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I många av Sveriges kommuner råder brist på särskilda boenden för äldre, så också i Kalmar. I Boverkets enkät har kommunen svarat att det råder ett underskott på boende för äldre. Bristen på äldreboenden uppges också komma att kvarstå åtminstone i två år till.

Socialdemokraternas trygghetsgaranti riskerar att slå hårt mot de med störst behov när alla över en viss ålder ska ha rätt till äldreboende.
Socialdemokraternas trygghetsgaranti riskerar att slå hårt mot de med störst behov när alla över en viss ålder ska ha rätt till äldreboende.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

För att få rätt till ett särskilt boende krävs enligt socialtjänstlagen att den äldre har ett vård- och omsorgsbehov. Kravet finns för att de som verkligen behöver hjälp och ett särskilt boende också är de som får det.

Annons

Socialdemokraterna har i flera kommuner, däribland Kalmar, kringgått lagen genom att införa en trygghetsgaranti. Det betyder att alla över en viss ålder automatiskt har rätt till ett boende för äldre. Oavsett hur sjuk eller frisk man är.

Som flera Socialdemokrater har slagit fast är socialtjänstlagen i vägen för löftet om att alla äldre ska ha rätt till en plats på ett äldreboende. Hade det funnits ett överskott på boende för äldre hade trygghetsgarantin kanske varit mindre problematiskt. Då hade det ”bara” inneburit att man åsidosatte socialtjänstlagen. När det nu finns en brist på äldreboenden blir konsekvenserna desto större.

För boendebrist innebär att alla inte får plats på kommunens äldreboenden. Låter man 85-åringar gå före i kön, innebär det att någon annan måste vänta längre. I detta fall någon som kan ha ett betydligt större behov av boendet och av vården. Trygghetsgarantin innebär att ålder prioriteras framför behov.

Det kan tyckas byråkratiskt och tråkigt att kunna erbjuda alla över 85 år ett särskilt boende. Men de är de som är skröpligast och som har störst behöver hjälp, som ska få en plats på våra äldreboenden. Råder det platsbrist – ja då måste det dessvärre vara den pigga 85-åringen som får vänta.

Socialdemokraterna i Bollebygd valde redan år 2017 att skrota trygghetsgarantin eftersom det skulle vara olagligt att genomföra den. Istället har man valt att försöka påverka sina riksdagsledamöter och driva för en lagändring. Det är en betydligt bättre ordning än att sätta sig över lagen.

Det är behovet som måste vara avgörande. Annars blir resultatet godtyckligt precis som det blivit i detta fall. Vill Socialdemokraterna styra kommuner på ett ansvarsfullt sätt gör man bäst att respektera de lagar som de folkvalda har instiftat.

Socialtjänstlagen är ingenting som man kan välja att följa när det passar ens politiska agenda. Den finns där av en anledning - för att säkerställa att de som är i störst behov av omsorg också de som får den.

Sofia WidegrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons