Svenskt jordbruk mår bäst av fri handel

Ledare Artikeln publicerades
Kritikerna har fel om frihandeln. Svenska bönder blir vinnare på TTIP-avtalet med USA.
Foto:Henrik Montgomery/TT
Kritikerna har fel om frihandeln. Svenska bönder blir vinnare på TTIP-avtalet med USA.

I tider då det blåser allt snålare kring frihandeln har svenskt jordbruk mycket att vinna på fortsatt öppenhet.

Med Donald Trump i Vita huset verkar loppet kört för frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA. I alla fall om man ska tro Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Trumps frihandelsmotstånd är för övrigt en av få frågor där han hållit en konsekvent linje genom åren, vilket gör utsikterna för den globala frihandeln i stort än dystrare.

Med en liten och exportberoende ekonomi är Sverige extra känsligt för protektionistiska strömmingar. Den insikten har också präglat det svenska jordbruket, som varit betydligt mer frihandelsvänligt sinnat jämfört med länderna i Kontinentaleuropa.

I en rapport från EU-kommissionen, som tittat på nyligen slutna avtal och avtal som är under förhandling, pekar den bland annat på att sänkta tullar skulle gynna bland annat gris - och mjölkbönder samt spannmålsproduktionen i unionen. Sverige tillhör de länder som har mest att vinna på om tullarna sänktes.

    Trots det finns det en liten men högljudd skara på vänsterkanten som inte tvekar att sprida lögner och missförstånd om frihandeln, precis som Trump gjorde i valrörelsen. Företrädare för Vänsterpartiet, däribland partiledaren Jonas Sjöstedt, har i debatten spridit vilseledande påståenden och rena osanningar om att Sverige skulle invaderas av klorkycklingar, GMO-grödor och bli stämda av storföretag om frihandelsavtalen TTIP och CETA blir verklighet. Det är en medveten strategi, som tyvärr visat sig framgångsrik på båda sidor Atlanten. Vänsterns frihandelsmotstånd förstärker vindarna från USA och underblåser den anti-kapitalistiska europeiska högerpopulismen.

    Då de värderingar som håller ihop Västvärlden riskerar att försvagas med ett USA under president Trump, blir det än viktigare att stå upp för internationalistiska lösningar, samarbeten och avtal. I dag finns snarare en tendens att blicka inåt och lösa internationella utmaningar på nationell basis. Det gäller både säkerhetspolitik och ekonomi. När en ny antiglobalism vinner mark blir det extra viktigt att försvara de goda institutionerna som Europasamarbetet, Nato och den frihandel som tjänat Sverige så väl.