Annons

Svenska Naturskyddsföreningen (MP)

Miljöpartiets ledning utövar påtryckningar inför valet av styrelse i Svenska Naturskyddsföreningen. Därmed riskeras miljörörelsens oberoende och trovärdighet.
Ledare • Publicerad 16 juni 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Håller Svenska Naturskyddsföreningens relation till Miljöpartiet på att utvecklas till en motsvarighet av förhållandet mellan Socialdemokraterna och LO? Det verkar inte bättre.

Bakom Naturskyddsföreningens fasad finns Miljöpartiet.
Bakom Naturskyddsföreningens fasad finns Miljöpartiet.Foto: Pontus Lundahl/TT

När ombuden från hela landet samlas på riksstämman i Uppsala i helgen ligger det ett förslag till ny styrelse från valberedningen. I förslaget finns tre aktiva miljöpartister, bland dem den nuvarande riksdagsledamoten Carl Schlyter liksom kanslichefen för de gröna i Stockholm. Att Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet haft goda relationer och likartade grunduppfattningar är nu ingen nyhet. Miljöpartiet har sina rötter bland annat i miljörörelsen. I valberedningen sitter för övrigt också den tidigare riksdagsledamoten (MP) Ingegerd Saarinen.

Annons

Likväl har det funnits en vilja att framhålla oberoendet. En av de hårdare kritikerna mot valberedningens förslag är också den tidigare ordföranden Mikael Karlsson som varnar för att en politisering av föreningen urholkar dess inflytande. I processen har också företrädare för de grönas partiledning utövat påtryckningar för att partikamrater ska väljas. Mikael Karlsson kritiserar i hårda ordalag partistyrelseledamoten Göran Hådén och kräver att språkröret Isabella Levin ska ”hålla ordning” i partiet.

Naturskyddsföreningen är inte bara en röststark opinionsbildare med statliga bidrag utan en aktör som fått allt mera makt under senare år bland annat som rekryteringsbas. Föreningen äger rätten att överklaga vissa beslut enligt miljöbalken i domstol och det diskuteras om denna rätt ska stärkas när det gäller vissa skogsavverkningar. Miljöpartiet har således först som regeringspartiarbetat för att ge Naturskyddsföreningen en särställning för att sedan på verka vilka som ska få mandatet att utöva de starka maktbefogenheterna. Föreningen har också ett starkt varumärke och dess remissvar och exempelvis kommentarer om riksdagspartiernas miljöarbetet får stor uppmärksamhet.

Därför finns det skäl att bevaka dess inre liv och hur Miljöpartiets inre kärna utövar formell och informell makt för att påverka tillsättningarna. En allt starkare sammanblandning mellan Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen kommer också att polarisera det svenska miljöarbetet. Borgerligt ledda kommuner som Växjö och Helsingborg – med Mönsteråsbördige kommunalrådet Lars Thunberg (KD) - hör till dem som profilerat sig i miljösammanhang med en alternativ miljöagenda.

Växelverkan mellan Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet har också skapat ett för hela miljörörelsen negativt grupptänkande. Man har haft svårt att förhålla sig till nya miljöfrågor. När det gäller skog poängteras bevarande och inte dess möjliga klimatnytta. Vargkramandet har skapat distans till en landsbygdsbefolkning som lever i harmoni med naturen. Den tekniska utvecklingen som inte passat in i hela miljörörelsens världsbild gör (el)bilar fossilfria och minskar luftföroreningarna i allt mer tätbefolkade städer. Samtidigt, ska det sägas, har en liberal och konservativ borgerlighet ignorerat sitt egna arv och komponenter som förvaltarskap och ansvarstagande. Miljörörelsens vänsterlutning har bidragit till ett illa genomtänkt avståndstagande inte bara för organisationerna utan också för miljöpolitik.

En fördjupad politisering av Naturskyddsföreningen innebär därför inget annat än att organisationen snabbar på sin resa till den politiska periferin. Det blir miljön förlorare på.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons