Annons

Stoppa äldreskojarna

Bedragare och bidragsbrottslingar drar nytta av äldre människors sårbarhet. Politikerna borde tala mer om seniorers utsatthet och mindre om pensionärsskatten.
Ledare • Publicerad 9 augusti 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
En del kriminella ligor riktar sig mot äldre.
En del kriminella ligor riktar sig mot äldre.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det har nog aldrig talats lika mycket om kriminalitet och otrygghet i samhällsdebatten. Men en av de grupperna som är mest sårbara glöms ofta bort: pensionärerna.

Var sjätte person över 65 år utsätts för brott under ett år, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) som publicerades i våras. Bedrägerier av olika slag är det vanligaste brottet.

Annons

En äldre kvinna i Högsby kommun blev nyligen varse att två okända män hade folkbokfört sig på hennes adress (P4 Kalmar 8/8). Anledningen till att hon fick reda på det var att hennes dotter sökte på adressen på internet och upptäckte att modern inte var den enda som stod skriven där.

Bedragare skriver sig ofta på en falsk adress för att få möjlighet att ta del av olika förmåner och bidrag. Det är en vinst för dem, men kan få olyckliga ekonomiska konsekvenser för den äldre. Exempelvis kan den förlora bostadstillägget om Försäkringskassan tror att det finns en inneboende i hushållet. Det kan även leda till återbetalningskrav för pensionären.

Den 1 juli i år återinfördes folkbokföringsbrott, vilket innebär att det är brottsligt att uppge felaktiga adressuppgifter. Det kan ge upp till två års fängelse. Det är ett steg i rätt riktning. Dessvärre finns en uppenbar lucka. När bedragaren registrerar en flyttanmälan hos Skatteverket skickas inget automatiserat mejl eller brev till om att ytterligare en person har folkbokfört sig på adressen.

I värsta fall får man inte reda på att någon ”bor” hemma hos en förrän Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten hör av sig och meddelar att man inte längre är berättigad till en viss ersättning. Det bör åtgärdas för att stoppa framtida fuskare. Förslagsvis kan Skatteverket skicka ut ett automatiskt meddelande så fort någon skriver sig på ens adress.

Det finns en rad andra bedrägerier som pensionärer utsätts för. Det finns organiserade internationella ligor som har specialiserat sig på åldringsbrott, skriver Brå. Äldre har en högre grad av tillit till andra människor och är därmed lättare att lura. Det är en utstuderad och grym typ av brottslighet.

I juli dömdes ”bluffläkaren” till sex års fängelse av hovrätten. Hans metod var särskilt grym. Han ringde upp äldre, utgav sig för att vara deras läkare, sade att de hade en svår form av cancer och att de behövde mycket dyr medicin för att botas. De blev förtvivlade och betalade. Pengarna hamnade givetvis i hans ficka.

Sorgligt nog skäms många äldre för att de har gått på en bluff. Förutom skammen får brotten fler konsekvenser. Enligt Brå upplever de försämrad livskvalitet. De blir oroliga, får svårt att sova och blir mer misstänksamma mot andra människor.

Trots att partierna flörtar mer än någonsin med pensionärerna diskuteras äldres utsatthet förvånansvärt lite. Moderaterna vill avskaffa den så kallade pensionärsskatten. Kristdemokraterna har angett äldre som en av partiets viktigaste frågor. Vänsterpartiet lovar 4,5 miljarder kronor till äldre, inklusive subventionerade trygghetslarm.

Men fysisk trygghet är inte det enda som räknas. De får gärna prata om vad som bör göras för att stoppa äldre från att bli lätta byten för bedragare.

Naomi Abramowicz
Annons
Annons
Annons
Annons