Annons

Stat och kommun hand i hand

Kommunsammanläggningar eller status quo? Det finns andra alternativ som inte får lika stor uppmärksamhet.
Ledare • Publicerad 25 maj 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kan avtal vara ett alternativ till sammanslagningar?
Kan avtal vara ett alternativ till sammanslagningar?Foto: Sofia Hedman

Det finns olika berättelser om hur det moderna Sverige vuxit fram när det gäller välfärd och politiska institutioner. I den dominerande historieskrivningen intar staten en central roll. Det heter ju för övrigt välfärdsstaten. Både Socialdemokrater och borgerliga kan instämma i berättelsen. Borgerliga hyllar de centrala institutionerna, ämbetsverken och de tidiga avregleringarna, medan socialdemokratin pekar på att reformerna flödade ut från huvudstaden. Konservativa lyfter fram den historiska kontinuiteten medan arbetarrörelsen understryker förändringarna. I dag talarliberaler och konservativa gärna om folkrörelsernas och de frivilliga gemenskapernas bidrag – det var för en socialdemokratisk historieskrivning som tunnats ut när partiet fått ett mer komplext förhållande till civilsamhället.

Det finns en alternativ berättelse med ett betydligt starkare lokalt perspektiv. Sverige är inte bara berättelsen om industri,modernitet och folkhem utan också om ett samhälle som vuxit fram underifrån.Det kommunala självstyret är ingen modern uppfinning. Kommuner och landsting som av liberaler ett tag tags som byråkratiska kolosser har rötter långt tillbaka i tiden. Kommunerna utvecklades successivt genom en frigörelseprocess från den kyrkliga socknen. Dagens socialtjänst är en förlängning av den äldre tidens fattigvård. Sockenstämman blev med tiden kommunfullmäktige. I denna berättelse ses välfärden som framvuxen ur det starka lokala självstyret. Lokalt anpassade lösningar efter platsens kultur lade grunden för en effektiv tjänsteproduktion. Jämför med Frankrike där resenären möter stadshus med trikoloren hissad i varje by.

Annons

Men borgmästaren är där snarast någon som personifierar republikens värden – kommunen får sin legitimitet tydligare ovanifrån och inte på samma sätt som i Sverige av den lokala folkviljan. Detta perspektiv är märkligt frånvarande i debatten om kommunernas framtid där varje diskussion i dag börjar och slutar med kommunsammanslagningar.Sådana måste naturligtvis inte alls vara fel. Socknar har för övrigt också slagits samman. Många kommuner är mycket små, de krymper och något måste göras. Självstyret blir inte större av att kommuner är mindre. Något som är gemensamt för Finland och Norge som många idag tittar på när det gäller landsbygdspolitik är mängden kommuner. Finland är indelat i 311 kommuner. Norge får drygt 350 efter en reform. Jämför med det invånarmässigt betydligt större Sverige som har 290 kommuner.

Kommunreformerna i Sverige banade vägen för välfärdsstatens expansion, men också centralisering och koncentration, på gott och ont. Framför allt i Norge är det lokala samhällsperspektivet betydligt starkare än i Sverige. Kommunstrukturen speglar detta. Men valet behöver inte stå mellan dagens struktur och ett system med väsentligt färre storkommuner. Häromdagen fattade riksdagen beslut om att godkänna förslaget om generell avtalssamverkan mellan kommuner. Det är en mycket långtgående lagstiftning som underlättar för kommunala samarbeten som tidigare i praktiken förutsatte överbyggnader som kommunalförbund och liknande. Nu blir samverkan flexiblare och enklare. Administrativa resurser kan exempelvis poolas mellan två eller flera kommuner. Kanske inte årets mest politiskt sexiga proposition. Men väl en förändring som bejakar det lokala självstyrets historiska kraft. Som visar att stat och kommun också kan gå hand i hand.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons