Sprid inte konspirationsteorier om bilbränderna

Ledare Artikeln publicerades

Är det någon som bör hålla huvudet kallt så är det statsministern. I fortsättningen bör han skippa spekulationerna.

100 bilar brändes ned på måndagskvällen.
Foto: Adam Ihse/TT
100 bilar brändes ned på måndagskvällen.

Hjällbo 21:00. Frölunda 21:02. Lysekil 21:02. Trollhättan 21:15. Alafors 21:30.Bilbränderna i Västsverige skedde med bara några minuters mellanrum på måndagskvällen. Totalt brändes närmare 100 bilar upp av maskerade människor i svarta kläder.

Det tog inte lång tid innan konspirationsteorierna började flöda i sociala medier. Fanns det ett politiskt motiv – det är ju bara en månad kvar till valet? Kan det ha varit en rysk påverkansoperation, AFA eller Nordiska motståndsrörelsen?

Den typen av gissningar hade man kunnat vänta sig från anonyma äggkonton på Twitter eller tvivelaktiga pseudonymer på Flashback. Men inte av riksdagsledamöter – och definitivt inte av Sveriges statsminister.

Riksdagsledamöter från både Vänsterpartiet och Centerpartiet spred uppgifter på Twitter kort efter bilbränderna om att ”extremhögern” och ”mörkerkrafter” kan ha legat bakom dem. Statsminister Stefan Löfven (S) sade i en intervju i P1 Morgon på tisdagen: ”Det ser väldigt koordinerat ut, som en militär operation nästan.”

Runt lunchtid konstaterade polisen i Region väst att det inte rörde sig om några politiska motiv. Personerna som tros ligga bakom bränderna var lokala ungdomar, kända av polisen sedan tidigare. Att bilbränderna skedde en knapp månad innan valet är troligtvis en ren slump. Polisen tror inte heller att någon särskild händelse föranledde bilbränderna. I vissa fall har det funnits kopplingar mellan polisinsatser i områden och bilbränder.

Dessvärre har det blivit en sommartradition att bränna bilar i Sveriges särskilt utsatta områden. Just augusti månad råkar vara högsäsong för bilbränder, visar statistisk från MSB.

Andelen anlagda bilbränder har ökat markant de senaste åren. 1998 var 12 procent av alla bilbränder anlagda. 2015 hade siffran stigit till 38 procent, enligt MSB.

Med tanke på de gängkriminellas makt i utsatta områden lär siffran stiga. Fortsättningsvis får Löfven gärna lägga mer fokus på vad som bör göras för att skydda oskyldiga människors egendom än att sprida konspirationsteorier.