Fel att välja ek

Ledare Artikeln publicerades
Ny bas för skogsjätten. Lena Ek, bördig från Mönsterås.
Foto:Martina Huber
Ny bas för skogsjätten. Lena Ek, bördig från Mönsterås.

I dag väljer Södra skogsägarna Mönsteråsbördiga Lena Ek till ny styrelseordförande. Skogsnäringen får vad den behöver - en tydlig röst i debatten.

I de rosa tidningarna får sällan Södra den betydelse som den ekonomiska föreningen och koncernen förtjänar. Orsaken är att den sydsvenska skogsjätten inte är börsnoterad som Holmen, SCA eller Stora Enso utan ägs av skogsägarna. Men Södras betydelse kan inte underskattas. 50 000 privata skogsägare är medlemmar och Småland med dess höga skogliga tillväxt kan beskrivas som "Europas vedbod".

I dag sker ett skifte på ordförandeposten. Lena Ek efterträder om valberedningens förslag går igenom Christer Segerstéen som suttit i styrelsen i sammanlagt 24 år.

När valberedningens förslag presenterades restes frågan om Lena Ek skulle sitta kvar som riksdagsledamot och samtidigt föra klubban för en skogsjätte.

Från Södra kom beskedet att hon skulle lämna politiken. Valberedningens ordförande var tydlig med detta i tidningen ATL.

Efter Barometerns artikel hör Centerns riksdagsorganisation av sig och meddelar att Ek sitter kvar i riksdagen.

Det är ett förvånande besked. Det är olämpligt att sitta kvar som talesperson i miljöfrågor, vara lagstiftare och föra klubban i en större koncern.

Det öppnar för intressekonflikter.

Lena Eks ersättare i riksdagen är Staffan Danielsson som gjort sig känd som en frispråkig politiker med stort stöd hos kärnväljarna. Han är knappast partiledningens man.

Frågan om karenstid kommer alltid upp. Och visst kan det tyckas att i vart fall ett år bör passera från det att en minister lämnat regeringen till att den tillträder ett nytt ledande uppdrag i näringslivet. Men Lena Ek kan inte avfärdas som någon sidbytare som plötsligt lämnar politiken för skogsbranschen. Hon har tidigare suttit i just Södras styrelse, hon är skogsägare och kopplingen mellan Centern och föreningsrörelsen - LRF, Södra, Landshypotek, Lantmännen, försäkringsbolag, hushållningssällskap och fiskevårdsföreningar etc - är knappast någon nyhet för väljarna. Även om den i dag mer handlar om kultur, historia och sociologi än om makt och partiideologi.

Att en medlemsorganisation väljer en företrädare med bakgrund i den egna sfären - och inte en ordförande med erfarenhet från börsen - vittnar också om tilltro till de egna idealen och till historien. Även den verkställande direktören Lars Idermark har ju en liknande karriärbakgrund med poster i LRF Holding och kooperationen på sitt cv.

Skogen behöver starka röster i en tid när stad-land konflikten ökar. Samtidigt ökar den politiska viljan att reglera och styra. Kontraktet mellan skogsägare och stat som så länge skapat en god balans mellan miljömål och produktion står under omförhandling när regeringen signalerar att skogsvårdslagen ska ses över. Detta trots att avverkningarna är mindre än skogstillväxten. Detta trots utvärderingar som visar på ökat skogsägaransvar.

Att basen för svensk skogsnäring är 330 000 privata markjägare, där merparten bor nära sina skiften och där det vanligaste argumentet för ägandet är just "känslan av att äga skog" tycks vara tämligen okänt när allt färre har kopplingar till landsbygden och än färre själva har vandrat längs myrmarker eller i lingonskogar. Rädslan för att gå vilse i svampskogen går hand i hand med främlingskapet för lantbruket.

Skogen behöver starka röster. Om Ek stannar i riksdagen försvagas dock Södras röst. Hon blir Centerns röst i industrin i stället för skogens röst i debatten. Valet av Ek försvagar därför skogen när det kunde ha stärkt bransch och ägare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.