Annons

Skattebrott som civil olydnad

Organisationen Greenpeaces civila olydnad blir allt mer långtgående. Nu öppnar organisationen för att begå skattebrott.
Publicerad 28 april 2018 • Uppdaterad 30 april 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Medlemmar förda bakom ljuset.
Medlemmar förda bakom ljuset.Foto: Anders Johansson

Tid för pension, utropade Greenpeaceaktivister när de samlades utanför Kalmar tingsrätt protesterades mot att medlemmar åtalades för intrånget på OKG.

Saken är bara den att organisationen nu inte tvekar att begå skattebrott för att angripa pensionssystemet.

Annons

När är det acceptabelt att av politiska skäl bryta mot lagar i en demokrati? Ett vanligt svar är att till exempel ingen får komma till skada och att alla andra möjligheter att bedriva opinionsbildning varit utsiktslösa. Det kan gälla lagar som är i strid med grundlag eller beslut som hotar liv.

Men är det rätt att välja att inte betala skatt för att man anser att uttaxeringen är illegtim? Nej, svarar vanligen de vänstergrupper som tar till civil olydnad - ofta tidigt i den politiska processen.

Skatterna är demokratiskt beslutade och ett skattebortfall drabbar de svagaste i samhället.

Greenpeace, en organisation som tillämpar civil olydnad exempelvis mot kärnkraftverken i Oskarshamn anser sig nu ha rätt att också bryta mot skattelagstiftningen.

Förvaltningen av pensionsavgifterna som AP-fonderna har uppdrag att utföra passar inte aktivisterna då den inte är tillräckligt ”klimatvänlig”.

Därför slutar organisationen att betala in de lagstadgade arbetsgivaravgifterna som går till pensionen. Det är en tredjedel av de sociala avgifterna. Istället ska pengarna in på ett skyddat konto.

Om fler skulle agera som Greenpeace skulle skattesystemet haverera. I grunden vänder sig Greenpeace mot hela det demokratiskt beslutade pensionssystemet.

Med tanke på att organisationen betalade 31 miljoner kronor i lön år 2016 i Sverige ligger det undandragna skattebeloppet på över tio basbelopp. Där går gränsen för grovt skattebrott. Brott mot socialavgiftslagen går under skattebrottslagen, som bekant.

Vad säger Greenpeaces revisorer på Grand Thornton? Vem har hört protester från svensk vänster?

Kanske är detta bara ett barnsligt utspel. Styrelsens beslut får omfattande konsekvenser för dess ekonomi som betalningskrav, avgifter och utmätningar. Samt gissningsvis ett skattemål där fängelse ingår i straffskalan.

Annons

Även om organisationen kryper till korset och backar ur har den bidragit till att urholka skattemoralen och öppnat för skattefusk i termer av civil olydnad.

Ingen behöver längre tveka om vilken demokratisyn Greenpeace har.

Undrar om de medlemmar som protesterade i Kalmar hade klart för sig att de inte kommer att få någon statlig pension - om deras egen styrelse får bestämma.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons