Skattar och syns i Sverige

Ledare Artikeln publicerades
Investors vd Börje Ekholm talar om företagets samhällsansvar.
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Investors vd Börje Ekholm talar om företagets samhällsansvar.

”Verkar utan att synas” är orden som brukar förknippas med familjen Wallenberg och dess investmentbolag Investor.

I veckan både verkade och syntes dock Investors vd Börje Ekholm med en intressant debattartikel i Dagens ­Industri. Mot bakgrund av avslöj­anden om hur även svenska bolag använt skatteparadiset Luxembourg för att minimera skattekostnaderna skrev Ekholm att Investor nu säger nej till dylika skatteupplägg. Bilden som målas är den mer traditionella av Wallenbergssfärens företagande; det är långsiktighet och samarbete med ­stater och regeringar som värnas. Stat och kapital i samma båt, ungefär.

Att uppfattas som storskaliga skatteplanerare gynnar i dag få storföretag. Undvikandet av skatt kan för det första vara en affärsmässig risk. Fråga de svenska riskkapitalbolag som i flera år varit i tvist med Skatteverket. De utsågs som vinnare efter högsta ­förvaltningsrättens utslag, men sam­tidigt har processerna varit dyra och tagit stor kraft för bolagen.

Men en aggressiv skatteplanering kan för det andra stå i motsats till att det allt mer vanliga strävan hos storföretag att uppfattas som en god samhällsaktör. Att hamna på den läckta listan över bolag som utnyttjat kreativa upplägg i Luxemburg får knappast någon på PR-avdelningarna på företagen att jubla. Dagens konsumenter ställer nya och hårdare krav på företagen.

CSR-kulturen initierades inte i Sverige av den enkla anledningen att få sett någon inbyggd motsättning mellan storföretag och samhälle. Det finns helt enkelt i Sverige en vid förståelse för sambandet mellan exportindustrins villkor och det ekonomiska välståndet som Carl Melin och Markus Uvell i flera texter har uppmärksammat.

Till bilden hör att aktieägandet är utbrett till skillnad från i många europeiska länder. Ordet folkaktie, om bolag som Volvo, Telia och H&M, vittnar om det betydande förtroende som breda grupper haft och har för de stora företagen. Och för huvudägarna. ”Det som är bra för Volvo är bra för Sverige”, som man en gång sa.

Börje Ekholm har kritiserats.

Företags uppgift är inte att betala skatt resonerar vissa. Andra påtalar det riktiga i att alla företag arbetar med att hålla nere kostnaderna. En viss skatteplanering är inget nytt utan en naturlig kostnadspress. Dessutom skulle det vara en rejäl inskränkning i det nödvändiga nationella självbestämmandet. När vänstern kritiserar skattekonkurrens öppnar de för överstatlighet och centralism.

Ja, skatteuppläggen diskuteras i Sverige stundtals som om den internationella konkurrensen inte finns. När Google drar in tre miljarder kronor i Sverige i annonser och betalar någon miljon i bolagsskatt i Sverige har vill­koren för en mediebransch som få uppfattat som en del i den globala ­konkurrensen ändrats över en natt. Och företagen betalar så mycket mer till statskassan än bolagsskatten, det är sociala avgifter, de investerar och skapar utveckling.

Men när Investors Börje Ekholm talar om att företaget som genererar vinster också kan stå för skatteinkomster relaterar han till en brett kontrakt mellan inte bara stat och företagen utan framför allt med medborgarna. Det är också en del av en svensk framgångsrik historia.

Martin Tunström

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.