Skamlös omskrivning av historien

Daniel Braw Artikeln publicerades
Socialdemokraterna lägger om kursen.
Foto:Skärmdump
Socialdemokraterna lägger om kursen.

Socialdemokraterna profilerar sig som invandringsrestriktivt.

En bild på en polis och en passkontrollant. Texten "Vi slår vakt om Sveriges säkerhet". Och så slogan: "Den svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas". Det är de enkla elementen i Socialdemokraternas nya partireklam.

Budskapet kan bara tolkas på ett sätt: restriktiv invandringspolitik är inte enbart en fråga om kontroll, det är också en fråga om välfärdssystem och arbetsmarknad. I senaste partiledardebatten i riksdagen blev detta tydligt: "Människor som kommer hit ska anpassa sig till svensk arbetsmarknad, inte tvärtom", sa Stefan Löfven. I det ligger att hög invandring från länder med låg utbildningsnivå i praktiken är utesluten.

Detta hade inte varit så originellt om det inte hade varit för att Socialdemokraterna tidigare helt har förnekat sådana kopplingar. När migrationsminister Tobias Billström använde begreppet "volymer" kallade Stefan Löfven det "avhumaniserande språk" och "oanständigt". Nu tar S åt sig äran av att ha avskaffat en borgerlig migrationspolitik som blev ohållbar.

    Ingen inom S kan ta denna opportunistiska historieskrivning på allvar.

    Men ingen i detta självutnämnda framtidsparti kan heller gärna tro att spåren av den tidigare retoriken skulle ha försvunnit. Inte heller kan partiet utgå från att alla företrädare hänger med i de tvära kasten. Den nya profilen är en chansning av stora mått – en chansning på att omvärlden har glömt och de egna är för inställda på att vinna valet 2018 för att ha några skrupler.