Annons

Servettskissen klarade provet

M/KD-budgeten får det godkända goda betyg som Magdalena Anderssons senaste budgetar inte belönats med av det Finanspolitiska rådet.
Ledare • Publicerad 8 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Väl avvägd finanspolitik”, sammanfattar Finanspolitiska rådet sin årliga rapport.

Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam konstaterar att finanspolitiken är ”väl avvägd”.
Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam konstaterar att finanspolitiken är ”väl avvägd”.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Men det är inte regeringen och finansminister Magdalena Andersson som nu får revansch efter jobbig kritik från rådet både 2017 och 2018 - nej det är den av riksdagen beslutade M/KD budgeten - eller som Ebba Busch Thor - säger KD/M-budgeten nationalekonomerna i rådet har analyserat.

Annons

”Servettskissen” som budgeten kallades av statsminister Stefan Löfven förklaras vara i linje med överskottsmålet. Däremot ges en känga åt den rödgröna regeringen för att den tidigare inte stramat åt ekonomin och samlat i ladorna inför den kommande konjunkturavmattningen.

Det är väl bara Östra Smålands socialdemokratiska ledarsida som har varit mer kritiskt till Finanspolitiska rådet för att det kommit med ”fel” slutsatser än finansminister Magdalena Andersson.

Ett tag lät det som att hon ville lägga ner rådet. Sverige har också kritiserats av Internationella Valutafonden (IMF) för att rådets resurser är för snålt tilltagna och att det därför har svårt att utföra sitt granskande uppdrag.

Men rådet kan knappast anklagas för att vara politiskt tendentiöst. Även Anders Borg - som inrättade myndigheten - fick känna på dess kritik. Och i årets rapport inleds en flerårig studie om inkomstskillnadernas utveckling i Sverige, något som knappast hade initierats av en ”nyliberal” organisation för att åter anknyta till Östra Smålands begreppsapparat.

Erfarenheterna från 1990-tals krisen visar på behovet av ett självständigt granskningsråd. Riksdagen behöver oberoende beslutsunderlag och ingen annan har kraft och möjligheter att bedriva det kvalificerade arbetet på egen hand.

Även i år lyfter rådet på problem i svensk ekonomi som ägnat minst sagt begränsat utrymme i i en debatt där den ekonomiska politiken närmast lyser med sin frånvaro.

Finansminister Magdalena Andersson har exempelvis återkommande talat om den ”extremt höga” ekonomiska tillväxten i landet. Men det är en förskönande bild av det ekonomiska läget eftersom den inte tar ställning till befolkningens storlek. De senaste åren har, skriver rådet i rapporten, har tillväxten mätt i BNP per capita i själva verket varit låg i relation till jämförbara länder. Den uppgiften kommer säkert som en överraskning för många som matats med bilden av att den svenska ekonomin är urstark.

Fakta i målet är emellertid att BNP drivits upp i Sverige under de senaste år bland annat till följd av kommunernas kostnader för migrationen. Tillväxten har således inte varit driven av någon produktivitetsutveckling, att vi blir bättre på att göra saker, utan på att utgifterna ökat. Det är inte någon strukturell tillväxt utan en konjunkturell tillväxt.

Högkonjunkturen har också dolt problem i den svenska ekonomin som rådet tar upp. I likhet med tidigare rapporter understryks de stora skillnaderna i arbetskraftsdeltagande mellan personer som är födda i Sverige och de som har bakgrund utanför Europa. En lågkonjunktur med kraftigt stigande arbetslöshet i resurssvaga grupper kan utvecklas till att bli en social bomb.

Om Finanspolitiska rådets rapporter tidigare hade tagit på allvar istället för att ha betraktats som illasinnade partisinlagor hade svensk ekonomi stått betydligt bättre rustad när konjunkturkurvan börjar att peka nedåt

Annons

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons