SD skämmer ut Sverige

Ledare Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna skämmer ut sig - och Sverige - med sin kampanj mot Tyskland.

Medan Sverigedemokraternas EU-kandidat Peter Lundgren talar om sin EU-omvändelse vulgariseras SD:s valkampanj.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Medan Sverigedemokraternas EU-kandidat Peter Lundgren talar om sin EU-omvändelse vulgariseras SD:s valkampanj.

Valrörelsen har passat Sverigedemokraterna som handen i handsken. Föreställningen, spridd av Socialdemokraterna och Centern, att valet står mellan ungersk nationalism och fransk federalism har placerat partiet i debattens centrum.

Dessutom är det ett annat Sverigedemokraterna som möter väljarna. Partiet säger - i de allra flesta fall - att kravet på EU-utträde är historia. Det gör partiet valbart för större grupper och är sannolikt en förklaring till det högre stödet enligt opinionsundersökningarna. Därmed får tesen om att det först är när extrempartier normaliseras i ideologi och policy som de kan vinna bredare väljargruppers stöd.

En mer kritisk och initierad bevakning hade samtidigt visat att SD är en svag kraft i det europeiska samarbetet.

Nationalisterna och populisterna är splittrade - det ligger liksom i sakens natur i ett mellanstatligt samarbete att nationalister har föga gemensamt. SD:s partigrupp som givit partiet legitimitet spricker också när Danske Folkeparti och Sannfinländarna lämnar. Därmed är SD isolerat i Strasbourg.

Partiet isolerar sig självt också i EU-politiken med en absurd och historielös kampanj med budskapet ”det är inte första gången Sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”.

Det är magstarkt av SD att anklaga andra för historiska oförrätter, budskapet är dessutom historiskt falskt. Lägg därtill att Tyskland 2019 inte är Tyskland 1930.

SD försöker nu att möta hela olika grupper med olika budskap. Kritiska EU-vänner får lyssna till omvända parlamentariker, nationalisterna matas istället med sossehat.

Kampanjen lär för övrigt inte underlätta SD:s parlamentarikers framtida arbete i Strasbourg där efter valet ska ta itu med en splittrad och sönderfallande partigrupp.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.