Respektera demokratin, förstör inte för andra

Ledare Artikeln publicerades
Låt stå.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Låt stå.

Den som saboterar för sina meningsmotståndare kan inte ha mycket tillit till sina egna idéer.

Det ser ut att bli en smutsig valrörelse. Den har knappt börjat, ändå har det rapporterats om flera fall där människor har försökt sabotera för sina politiska motståndare.

Förra helgen vandaliserades ensilagebalar med Centerpartiets logga på två platser i Högsby. Någon eller några klottrade ned dem med texten: ”SD 2018”. Enligt Leif Gustavsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Högsby, har partiet inte något med saken att göra.

I tisdags fick Moderaterna i Staffanstorp tio till tjugo valaffischer nedrivna. Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) menar att det är Ung Vänster som ligger bakom. Ung Vänster Skånes ordförande Ylva Aspelin verkade inte särskilt brydd om anklagelsen: ”Jag hade också reagerat, och det är bra att folk gör det” (Kvällsposten 8/8).

Det är en nonchalant inställning till demokratin. Men Ung Vänster har åtminstone en tydlig linje när det gäller hur meningsmotståndare bör bemötas.

I Göteborg har Ung Vänster uppmanat sina medlemmar att förstöra SD-ledaren Jimmie Åkessons torgmöte den 28 augusti. ”Ta med dina polare, eventuella megafoner, och din kampvilja. Let's crash this party!”, skriver lokalavdelningen på sin Facebooksida.

Man kan fråga sig vad Ung Vänster hade tyckt om Sverigedemokraternas ungdomsförbund hade gjort detsamma vid ett av Jonas Sjöstedt torgmöten? Det hade sannolikt setts som ett hot mot demokratin, inte som ett uttryck för ungdomlig entusiasm.

Politisk kampvilja är generellt sett av godo. Ett brinnande politiskt engagemang gör att människor orkar sitta genom långa ofta tråkiga möten, dela ut material i regnrusk och skriva insändare och debattartiklar.

Men det gäller att hålla sig till demokratins spelregler. Att förstöra för andra tyder enbart på att man inte har tillräckligt stor tilltro till sin egen förmåga att kunna övertyga människor. Gå hem och slipa på argumenten, lämna andras affischer och torgmöten ifred.