Annons

Regeringens klimatsatsning flyger inte

En nyhet i regeringens budget är att flygskatten blir kvar trots att den så sent som i höstas togs bort eftersom den slog hårt mot de regionala flygplatserna.
Ledare • Publicerad 11 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I höstens budget från Moderaterna och Kristdemokraterna togs flygskatten bort eftersom den främst drabbade de regionala flygplatserna. Nu återinförs den genom regeringens vårändringsbudget.

Den hårt kritiserade flygskatten återinförs genom regeringens budget. En skatt som slår hårt mot många regionala flygplatser.
Den hårt kritiserade flygskatten återinförs genom regeringens budget. En skatt som slår hårt mot många regionala flygplatser.Foto: Paul Madej

Effekterna av flygskatten har varit omdebatterade. För dem som arbetspendlar gör flygskatten varken till eller från. Det finns sällan något reellt alternativ till flyget och två timmar extra med familjen är viktigare än någon hundralapp till på flygbiljetten.

Annons

För utvecklingen på landsorten kan inte vikten av regionala flygplatser nog betonas. Det är en förutsättning för att gästföreläsare ska kunna komma till universitet och högskolor runt om i landet, för att inte nämna hur avgörande flygplatserna kan vara vid större kriser som bränderna i somras.

För att kompensera för flygskatten införde regeringen förra året ett bidrag om 120 miljoner till flygplatser i Norrland för att förhindra att dessa skulle behöva läggas ner.

Problemet är bara att pengarna aldrig betalades ut.

Genom vårändringsbudgeten avsätts ytterligare 57 miljoner kronor för de regionala flygplatserna. Det är så klart tacksamt för regeringen att bygga ut ett bidrag som sedan aldrig behöver betalas ut.

Det är inte bara flygplatserna i Norrland som påverkas negativt av flygskatten. Enligt en rapport från Stockholms Handelskammare riskerar flygskatten att leda till nedläggning av flygplatserna i Växjö, Karlstad och Jönköping till följd av minskat resande.

Till skillnad från regeringen har även Socialdemokraterna i Kalmar har varit kritiska till flygskatten eftersom den kan ha negativa effekter för flygplatsen här.

Som flera av regeringens klimatåtgärder är de dyra för enskilda och för samhället, samtidigt som de är mer eller mindre verkningslösa.

Flyget i Sverige står för en bråkdel av vårt lands totala utsläpp. Av 52 700 000 ton koldioxid utgör inrikesflyget 553 000 ton. Det motsvarar 1 procent. Flygskatten kan alltså som bäst göra skillnad på marginalen.

Det är inte heller flyget i sig som är problematiskt eller som påverkar miljön negativt, utan dess bränsle. Så kanske kan de uteblivna bidragen till regionala flygplatser användas för satsningar på biobräsle eller på forskning om elflyg.

För sannolikheten att vi i framtiden kommer att flyga mindre är liten. Om något kommer vi troligtvis att flyga ännu mer.

Sofia WidegrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons