Regeringens IS-tribunal är nu överspelad

Ledare

Sverige och övriga Europa bör vara berett på nya islamistiska terrorattentat i svallvågorna efter Turkiets offensiv mot kurderna i norra Syrien.

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död men många IS-anhängare har sluppit ut ur fångenskapen.
Foto: Ghaith Alsayed
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död men många IS-anhängare har sluppit ut ur fångenskapen.

Efter Turkiets angrepp mot kurderna i Syrien har stora mängder IS-terrorister, som hölls fängslade just av kurderna, hamnat på fri fot. Det ökar risken för nya terrorattentat på europeisk mark, då det inte är osannolikt att åtminstone en del av dem kommer att försöka ta sig tillbaka till de europeiska länder där de är medborgare. Det inkluderar Sverige.

Det var i mars i år som den Islamiska Statens sista starka fäste i Syrien, Baghouz, föll för de USA-stödda kurdiska styrkorna. Det högsta ledarskapet med överhuvudet, den nu döde Abu Bakr al-Baghdadi i spetsen hade då redan hunnit fly undan för att gömma sig på annat håll. De som inte flydde fängslades av kurderna och placerades i fångläger.

Det var med anledning av detta som USA:s president Donald Trump något senare vädjade till Europa att ”hämta hem” de fängslade IS-krigarna som har medborgarskap i europeiska länder – bland annat i Sverige. Att USA och kurderna inte ville dras med hanterandet av krigsförbrytare vars medborgarskap gör dem till de europeiska staternas ansvar är förståeligt.

Den svenska regeringen har dock istället lobbat för upprättandet av en internationell tribunal. Dels har man av förklarliga skäl inte velat föra svenska IS-krigare till Sverige för att lagföra dem här, dels har man ansett att rättegångar på plats i Syrien skulle vara mer effektivt med tanke på närheten till vittnen, lokala bevis med mera.

Tanken på en internationell tribunal var aldrig ett särskilt realistiskt alternativ. Det praktiska värdet av att hålla rättegångarna lokalt i Syrien spelades ned av flera terrorexperter, som även påpekade att det både politiskt och juridiskt skulle vara svårt att genomföra eftersom det skulle ha krävt stöd från Syriens president Bashar al-Assad.

Nu när dessa krigare och terrorister har satts på fri fot är hursomhelst tanken på en internationell tribunal helt överspelad.

Det är bara en tidsfråga innan de börjar sippra tillbaka till Sverige och övriga Europa. Måtte Sverige då inte stå lika handfallet som tidigare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.