Annons

Regeringen slipper debatt om de egna granskarna

Före valet skulle en stor utredning om de olika granskningsmyndigheterna presenterats. Nu kommer den istället efter valet och regeringen slipper en svår diskussion.
Ledare • Publicerad 20 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Granskningsmyndigheter som granskas.
Granskningsmyndigheter som granskas.

Från första början har den sittande rödgröna regeringen haft en kritisk inställning till de olika granskningsmyndigheter som har till uppgift att utvärdera andra myndigheter och i förlängningen också regeringens politik.

Redan före valet 2014 deklarerade Magdalena Andersson att Socialdemokraterna ville ”effektivisera” de analysmyndigheter som vuxit fram. Sedan börjande regeringen med att vilja lägga ner myndigheten Kulturanalys - något som sedan stoppades.

Annons

Sverige har en stor offentlig sektor och en fristående statsförvaltning I det ligger att utvärderingen av om och hur en jättemyndighet som Försäkringskassan fungerar bör ligga utanför myndigheten. Med hänsyn också till att sjukvården bedrivs av landsting och arbetslöshetsförsäkringen är delegerat till fackföreningar har självständiga analysmyndigheter en naturlig plats i en svensk modell.

För ett år sedan tillsatte regeringen en utredning som skulle genomföra en behovsanalys av de olika sektorsmyndigheterna som de kallas och även diskutera fördelar med sammanslagningar.

Helt logiskt var det inte. Bara några månader senare kom beskedet att en ny myndighet skulle tillsättas som inte omfattades av utredningen. En ”myndighet för arbetsmiljökunskap” fick ett tungt utvärderingsuppdrag. När det passar regeringens egna mål och syften är utvärderingar är uppenbarligen välkomna. Kritiska granskare tycks inte vara lika välkomna.

Generaldirektören Urban Karlström fick den svåra uppgiften att utreda de så kallade stabsmyndigheterna.

Den utredningen skulle ha presenterats senast den 31 augusti. Alltså mitt under valrörelsen. Nu är datumet ändrat till senast den 1 november. Oavsett anledning slipper regeringen en uppslitande debatt under veckorna före valet om hur den ser på de fristående granskningsaktörernas framtid. Eventuella förslag om samlokalisering och utlokalisering från Stockholm - inte minst för att hamna längre från granskningsobjekten i huvudstaden - skulle också bli svåra att hantera. Så har en fråga med stor potential i valrörelsen med ett klubbslag omvandlats till en icke-fråga.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons