Reformstoppets mandatperiod

Ledare Artikeln publicerades

Knappt en dag går utan att riksdagen riktar tillkännagivanden till regeringen. Det vittnar inte bara om valår och parlamentariska förhållanden utan också om regeringens svaga reformvilja.

Nästa ”reform”. Subventioner till köp av elutombordare.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Nästa ”reform”. Subventioner till köp av elutombordare.

Stärk domstolarnas oberoende. Inför gårdsförsäljning. Utred sjukvårdens organisering. Stärk äganderätten i skogen. Utred det lokala inflytandet över viltvården. Det regnar tillkännagivanden från riksdagen över Rosenbad. Regeringen är visserligen inte skyldig att följa tillkännagivanden, men det hör till praxis att folkviljan tillmötesgås.

Samtidigt märks valåret också på regeringens agerande. Det regnar också budgetutspel. 400 miljoner kronor mer till vården och subventioner av elutombordare hör till de allra senaste.

Tillkännagivandena och budgetregnet är variationer på samma tema. Tillkännagivandena belyser regeringens svaga ställning, de många mindre budgetförslagen den svaga reformviljan.

Hur ska regeringen bli ihågkommen? Visst, man fick en stor flyktingkris att hantera. Men man fick också en högkonjunktur i ryggen.

Ändå är det de många mindre budgetanslagen som blivit signifikanta. Ingen större förändring har drivits igenom när det gäller sjukvården - om det så kallade vinstförbudet som inte kommer att gå igenom riksdagen undantas. Ingen större reform har gällt bostadsmarknaden. På arbetsmarknaden har den stora ambitionen varit olika typer av extrajobb.

På pluskontot står förstärkningar av polis och försvar och en fortsatt skärpning av påföljder för grova brott. Men vilka reformer förknippas med regeringen?

Systemskiften ska undvikas och till en god pragmatism hör också att acceptera tidigare fungerande reformer som Reinfeldtregeringens framgångsrika jobbskatteavdrag. Det har också regeringen gjort istället för att ha prioriterat någon vänsterideologisk återställarpolitik.

Men politik definierad i termer av att vilja, ser man inte längre något av.