Annons

Rätt av Moderaterna att tala om volymer

Det finns ingen integrationspolitik som klarar av dagens migrationspolitik.
Ledare • Publicerad 29 augusti 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard presenterar Moderaternas migrationspolitik.
Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard presenterar Moderaternas migrationspolitik.Foto: Jessica Gow/TT

Integration och migration behandlas i politiken som om det skulle vara två olika saker, men är i stor utsträckning samma sak. Även den bästa integrationspolitiken fallerar om migrationen blir för stor.

Detta är vad som har skett i Sverige. Integrationspolitiken är bättre än sitt rykte, men undergrävs av migrationspolitiken.

Annons

Därför är det ett stort steg framåt när Moderaterna nu efterlyser ett volymmål för migrationen. Det ska inte vara en vag önskan, som när statsminister Stefan Löfven har spekulerat om vilken nivå som vore önskvärd, utan ett kraftigt styrmedel. Målet på maximalt 8 000 asylsökande per år skulle innebära en minskning med mer än 60 procent från 2018 års nivå.

Volymmålet är ett av Moderaternas bidrag till den parlamentariska utredning om migrationspolitiken som nu till sist ska inleda sitt arbete. Bland andra bidrag märks ett vidgat och fördjupat försörjningskrav samt kvalificering in i välfärdssystemen.

Om Moderaterna får gehör är högst osäkert. Men det är i alla fall ett seriöst försök att rädda en utredning som annars riskerar att bli poänglös.

När regeringen till sist övergav linjen att svensk migrationspolitik måste följa en gemensam EU-linje som aldrig kommer att uppstå, blev utredningsuppdraget ändå begränsat. Det saknas också en gemensam målbild. Till exempel ska utredningen diskutera huruvida det alls ska finnas ett försörjningskrav vid anhöriginvandring.

I denna miljö lär det bli svårt för Moderaterna att få upp sina frågor på dagordningen, och än svårare att få genomslag. Socialdemokraterna är trots sin tidvis tuffa retorik inget parti som tar strid för stram migrationspolitik. De stora besluten under senare år, gymnasielagen och utökad anhöriginvandring, har gått i motsatt riktning.

Det kan mycket väl ske att Moderaterna tvingas hoppa av utredningen. Men även då har man bidragit med något: ett alternativ till den ordning där det offentliga Sverige tar på sig en utmaning utan att ha någon kontroll över hur stor den blir.

Det har hittills nästan satts en ära i att politiker inte ska bestämma över antalet som får uppehållstillstånd. Men det antalet avgör de folkvaldas förutsättningar att lyckas med allt annat: saker som skola, sjukvård, bostäder och upprätthållandet av liberala värderingar.

Om de andra partierna anser att något av detta är viktigt, borde också den centrala insikten bakom Moderaternas förslag kunna accepteras.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons