Annons

Räkna inte ut kärnkraften

Hur hållbar är energiuppgörelsen när Sverige kan drabbas av elbrist?
Ledare • Publicerad 16 augusti 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var inte många år sedan det i triumfatoriska ordalag talades om elöverskott i Sverige på grund av de stora investeringarna i vind och solkraft.

Var ska energin till elbilarna komma ifrån när reaktorerna stängs?
Var ska energin till elbilarna komma ifrån när reaktorerna stängs?Foto: Roger Carlsson
Annons

Nu låter det annorlunda. I sommar varnade affärsverket Svenska Kraftnät för en kommande elbrist som kan inträffa redan till vintern och uppmanade regeringen att komma med snabba åtgärder.

Paradoxalt nog är det den gröna omställningen som ställer nya stora krav på mer kraft samtidigt som vinden inte förmår leverera varken under vargavinterns kyla eller under sommarens torka. Få har talat om att elbilsrevolutionen förutsätter mer kraft som antingen måste produceras i Sverige eller importeras från grannländerna.

Lägg därtill att den klimatvänliga vattenkraften som vanligen ses som mycket stabil och fungerar som en bas i hela energisystemet också varierar. Vattenkraften är fossilfri, men flödena påverkas också av klimatförändringar. Under sommartorkan har magasinen i Norrlandsälvarna inte fyllts på som väntat vilket är en orsak till att elpriset går upp.

När Ebba Busch Thor i Expressens partiledardebatt talade om behovet av ny kärnkraft kom en snabb påminnelse om att ”atomkraften” historiskt delat KD. Den energipolitiska talespersonen meddelade att hon inte var informerad om ”omsvängningen”. Men det historiska motståndet som funnit i denna del av borgerligheten är på många sätt överspelat. På 1970-talet var växthuseffekten något som bara anades och inom antimilitaristiska delar av kristdemokratin varnades det då för ett samband mellan kärnkraft och kärnvapen.

Utspelet går emellertid inte alls mot energiuppgörelsen, som det hävdades i går kväll. I den finns inget stopp för ny kärnkraft, däremot får eventuella nya reaktorer enbart byggas för att ersätta gamla. Frågan om nya reaktorer överlåts helt till marknaden, då subventioner av kärnkraft inte tillåts - men väl av vind och sol.

Ett långtgående marknadstänkande präglar således något motsägelsefullt reglerna för kärnkraft medan staten kan planera och stötta andra kraftslag. Den ekvationen går svårligen ihop om Sverige drabbas av effektbrist samtidigt som importen av fossil el ska begränsas och den gröna omställningen fortsätta.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons