Annons

Politiskt vilsna orienterare

Relationen mellan idrott och politik blir allt mer komplex.
Ledare • Publicerad 23 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Politiska kompasser vanligare i orienteringsvärlden.
Politiska kompasser vanligare i orienteringsvärlden.Foto: Adam Ihse/TT

Vid i stort sett varje idrottsarrangemang reses i dag politiska frågor. Skulle ministrar resa till fotbolls -VM i Ryssland? IFK Göteborgs fattades beslut om att inte läge fler träningsläger i diktaturen Dubai på Arabiska halvön sedan supportrar hävdat att det gick emot änglaideal.

Och nu väljer ett antal elitorienterare att bojkotta O-ringen som äger rum i skogarna utanför Örnsköldsvik på grund av att tävlingen sponsras av krigsmaterieltillverkaren Hägglunds.

Annons

Det hade varit lätt att förstå reaktionen om sponsringen från Hägglunds - eller för den delen Socialdemokraterna som också är en partner - inneburit att exempelvis nummerlappen på magen och ryggen innehållit fordonstillverkarens logga eller den socialdemokratiskt röda rosen. Ingen ska tvingas att göra reklam för ett politiskt parti. Den som ser värdet av en viss samvetsfrihet bör också förstå att exempelvis en vapenvägrare - en legitim hållning - kanske inte vill vara en levande reklampelare för den exporterande försvarsindustrin. Men eftersom ingen tvingas göra reklam för varken företaget eller det politiska partiet ter sig reaktionerna något överdrivna.

Kritiken mot Hägglunds förefaller dessutom grovt osaklig. Det florerar grundlösa rykten som att bolaget är inblandat i kärnvapenproduktion. Att Hägglund är en omistlig del av svensk försvarsindustri som levererar både till Sverige och våra samarbetsländer hör också till bilden. Den som protesterar mot den världens hårdaste reglerade vapenexport kan med fördel vända sig mot riksdagspartierna istället för att ta avstånd mot ett enskilt företag och dess anställda.

Det står naturligtvis den enskilde idrottsutövaren fritt att avstå arrangemang på grund av sponsorer eller om tävlingen äger rum i ett land där respekten för mänskliga rättigheter är bristfällig. Men konsekvenserna av denna politisering kan bli långtgående.

Hade O-ringen sagt nej till partnerskapet med Örnsköldsvik största privata arbetsgivare hade det varit fråga om en politisering av en bärande del av idrottsrörelsen med långtgående konsekvenser. Även på idrottsområdet är relationer mellan stater och folk att föredra. Och avståndstagandet från O-ringen öppnar också för en politisering av idrotten där enskilda idrottare i allt större utsträckning utkrävs av medier att delge personliga ståndpunkter. Det är att likna vid ett självmål eller vid orienterare som förlorat kompassen.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons