Personalliggaren lägger sig som en våt filt

Ledare Artikeln publicerades

Orimlig byråkrati när svartjobb ska bekämpas.

Sedan några år är det krav att branscher, där svartjobb är vanligt förekommande, ska ha en personalliggare. Där ska det antecknas när varje anställd börjar och slutar jobba. På så sätt kan Skatteverket, vid en inspektion på plats, enkelt se att inga andra är där och jobbar. De branscher som omfattas är bland annat bygg, frisör och restaurang.

Borgmästaregården Kafé & Konditori, Falkenberg.
Borgmästaregården Kafé & Konditori, Falkenberg.

Sedan den 1 juli i år har nya regler tillkommit, som bland annat innebär att inte bara de anställda utan även ägaren - och ägarens familj - ska finnas med i personalliggaren. Där ska det antecknas den tid som företagsledaren, eller familjemedlemmarna, varit verksamma.

Det här ett tydligt exempel på en lag som visserligen har ett gott syfte, att minska skattefusk och svartarbete, men som överhuvudtaget inte är anpassad för den verklighet många småföretagare - framför allt på landsbygden - lever i.

För många som jobbar inom besöksnäringen lever man med sitt arbete dygnet runt. I det arbetet hjälper den äkta hälften och barnen till när det behövs, där det behövs. I fortsättningen måste dessa se till att skriva in sig i personalliggaren varje gång de tänker utföra en syssla, annars riskerar man vid ett kontrollbesök en avgift på 12 500 kronor, plus 2 500 kronor för varje person som inte var uppskriven.

Åker man dit en gång till inom ett år blir avgiften 25 000 kronor. Det är mycket pengar för en småföretagarfamilj.

Jeanette Bohman som äger ett gästgiveri i Skåne skriver i en debattartikel: ”När det ringer på natten och någon vill checka in på hotellet, ska jag då gå och stämpla in först, checka in gästen, stämpla ut och gå och sova igen?” (Svenska Dagbladet 17/5).

Sara Wennerström driver ett bageri och ett konditori i Halland. På sin blogg (24/5) skriver hon: ”Min tolvåriga dotter Myra kommer hem från skolan, och på väg in i bageriet för att säga hej passar hon på att plocka med sig lite disk efter fikagäster på verandan. Vad händer nu om kontrollanten kommer på henne med att hjälpa till?”

Att familjemedlemmarna inte får lön saknar betydelse. Inte heller spelar det någon roll att den som äger ett företag knappast kan jobba svart åt sig själv. Alla som är verksamma ska skriva upp sig i personalliggaren. Det finns utrymme för bedömningar från fall till fall, men risken är stor att småföretagare kommer att behöva sätta sitt hopp till kontrollanternas godtycke.

För företag inom besöksnäringen kan en miss i personalliggaren även få konsekvenser när det gäller möjligheten att få serveringstillstånd för alkohol. Ett dråpslag för en restaurangverksamhet!

Tanken med personalliggaren var god, men den speglar en syn på arbetet där du går dit på morgonen, jobbar åtta timmar och sedan går hem. I dag ser arbetslivet för många människor helt annorlunda ut. Det ska vi vara glada för. Det är tack vare dessa människor, för vilka jobbet är en livsstil, som vi kan besöka gårdscaféer, gästgivaregårdar och pensionat.

Om vi ska få fler personer att starta företag på landsbygden behövs det mindre byråkrati, inte mer.