Partiet som bara talar om andra

Ledare Artikeln publicerades

När valspurten nalkas pratar Socialdemokraterna mest om andra partier.

STOCKHOLM 20190515Partiordförande Stefan Löfven samt toppkandidaterna Jytte Guteland (tv) och  Heléne Fritzon (th) presenterar Socialdemokraternas valmanifest inför valet till Europaparlamentet.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
STOCKHOLM 20190515Partiordförande Stefan Löfven samt toppkandidaterna Jytte Guteland (tv) och Heléne Fritzon (th) presenterar Socialdemokraternas valmanifest inför valet till Europaparlamentet.

Valrörelsen går in i sitt slutskede, många väljare bestämmer sig sent och partierna har fortfarande chans att motivera varför man bör rösta på just dem. Mitt i nämnda valspurt släppte Socialdemokraterna på onsdagen en åtta sidor lång rapport. Äntligen kanske vi får ta del av lite konkreta förslag på vad Socialdemokraterna vill åstadkomma i EU-parlamentet, tänkte nog många. Men nej. Rapporten handlar istället uteslutande om ett annat parti och deras ståndpunkter.

Visst finns det mycket som kan sägas om Sverigedemokraternas kvinnosyn, som rapporten visade sig handla om, kanske särskilt i ljuset av de nyligen offentliggjorda uppgifterna om vad deras toppkandidat utsatt en partikollega för.

Men att Socialdemokraterna, som aspirerar på att vara statsbärande, låter huvuddelen av sin kommunikation inför valet handla om annat än deras egna politik blir föga förtroendeingivande. Fram till förra veckan hade väljarna bara ett tunt häfte till valplattform, enbart bestående av floskler, att basera sitt val på. När sedan det riktiga valmanifestet släpptes, 10 dagar innan valet, innehöll inte heller det särskilt långtgående förslag. I alla valdebatter som toppkandidaten Helene Fritzon är med i framhäver hon att främsta anledningen att rösta på Socialdemokraterna är ”kampen mot de högerextrema”. Man ska alltså inte rösta på S för att de har bra förslag, utan för att andra partier ska få mindre inflytande.

Sannolikt är det klokt att försöka rikta strålkastarna på någon annan, när man själv inte har så mycket att komma med. Men man förväntar sig definitivt mer av ett regeringsbärande parti.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.