Övningen avbryts

Ledare Artikeln publicerades
Återgå. Försvaret hindras att öva som här på Gotland.
Foto:Tobias Wallström
Återgå. Försvaret hindras att öva som här på Gotland.

Det märks att Sverige präglats av fred i över 200 år när överklagningar och miljöprövningar hindrar det svenska försvaret från att öva för att klara sitt uppdrag.

I går presenterade regeringen sin strategi mot terrorism. De politiska ambitionerna går inte att ta miste på. Den politiska retoriken i fråga om våldsbejakande extremism och terrorism har också förändrats. För något år sedan talades det mest om fritidsgårdar och utanförskap, nu är det de skarpa åtgärderna som levereras.

Militären och polisen ska öva tillsammans, polisen ska kunna ta hjälp av andra europeiska insatsstyrkor - läs i första hand de nordiska - om Sverige drabbas av flera attentat och lagen om hemliga tvångsmedel ska också ses över.

Socialdemokratins realister har vunnit över partiets aktivister i frågor som FRA, integritet och gällande den i arbetarrörelsen så symboliskt laddade frågan om samarbete mellan polis och militär.

  Men klarsynen präglar minst sagt inte hela det svenska samhället. Decennier av fred formar många gånger förhållningssättet gentemot såväl förändrade hotbilder som det militära försvaret.

  Det svenska försvaret ses inom landet allt oftare som ett hot - mot närmiljöer, fåglar och nattsömn.

  Varhelst det ska övas kommer överklaganden. I försvarsuppgörelsen ingick en satsning på den militära närvaron på strategiskt viktigt belägna Gotland i Östersjöns mitt.

  Men tillståndet för skjutfältet är överklagat - av Gotlands kommun.

  Det är inget enstaka undantag. En svensk tiger inte längre utan överklagar när Gripenplanen närmar sig. Gällande vart tredje övningsfält har tillståndet överklagats enligt Miljöbalkens bestämmelser. Och överklaganden tar tid. Tillståndet för skjutfältet i Väddö har snart behandlats i sex års tid. Det är längre än den tid som ett försvarsbeslut gäller, för att sätta saken i ett sammanhang.

  Miljöprövningen för skjutfält är uppenbarligen inte anpassad efter vår tids snabba och dramatiska förändringar i omvärlden utan skisserades under eran då tanken på evig fred var rådande.

  Svensken måste känna sig säker när den överklagar försvarets möjligheter att öva. Nimby-agerandet har spritt sig. "Öva gärna, men inte på min bakgård."

  Överklagandena är också ett tecken på att försvarets folkliga förankring försvagats under senare år. Hemvärnsmän ägnar inte lördagarna åt att öva i egenintresse eller för att åstadkomma buller och skador utan för att långsiktigt trygga inte bara demokratin, suveräniteten utan också vår rätt att styra och värna vår miljö.

  Om det är något som skadar miljön är det för övrigt militära hot och angrepp. Övningarna syftar bland annat just till att Sverige genom att visa sin militära förmåga ska kunna avskräcka främmande makt för att genomföra just sådana angrepp.

  Självfallet ska det ställas miljökrav på försvaret. Frågan är också om det finns någon försvarsmakt i världen som har så höga och breda miljöambitioner som den svenska.

  Men det är inte försvaret som står för hoten mot vår miljö. Det är försvaret som försvarar vår miljö, våra skogar och sjöar. Och vår suveränitet och vår demokrati.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.