Öland? Absolut!

Ledare Artikeln publicerades

Den utvidgade frihandeln med jordbruksprodukter ställer nya villkor på svenskt jordbruk. Det gör också bromsarna på EU:s omfattande jordbrukspolitik. Nu blir det svårare för Ölands betodlare att fortsätta.
I sig är utvecklingen mot frihandel bra. Den innebär att gränsmurarna runt EU rivs, och lantbrukare i främst Afrika får bättre möjligheter att sälja sina grödor. Här ger snabbare kommunikationer också bättre försörjningsmöjligheter. Kenyanska snittrosor och ugandisk färskfisk från Victoriasjön är två exempel i dagens verklighet.
Men bättre möjligheter för omvärldens bönder innebär också att svenska bönder måste få tävla på samma villkor. Ska lantbrukare här hemma klavbindas av en mängd extraregler som deras konkurrenter i utlandet står fria från kommer svenskt lantbruk klappa samman. Detta kommer att medföra ohållbara konsekvenser för bland annat all svensk miljö.
Ett typiskt exempel är rykande aktuellt: betodlingen. Betor är skrymmande och tunga, och transportkostnaderna till de nu danska sockerbruken märks. Samtidigt är betodlingen en näring fast rotad på Öland.
Här ser vi nackdelarna av restriktionerna för inhemsk alkoholnäring. Förslag att göra om det gamla bruket i Mörbylånga har redan funnits. Sveriges ställning som exportör är redan god: dels genom varumärkets Absoluts framgångar, dels genom all den spannmål som exporteras till whiskyproducenter.
Öland förbinds redan nu med kvalitetslivsmedel. Glasriket med sin designkompetens ligger nästgårds. Det är nu Ölands version Absolut ska påbörjas, om betodlingen ska överleva.