Oförsvarliga trakasserier

Ledare Artikeln publicerades

Jag tar starkt avstånd från de övergrepp som skedde i samband med demonstrationerna på Stortorget i Malmö. Jag har aldrig uppfattat att demonstranterna ämnade att stödja Israels krigsförbrytelser i Gaza. Min uppfattning är att de inte önskade annat än fred i Israel och Palestina.

Men demonstrationerna kom att uppfattas av andra på ett helt annat sätt. Det här har säkert bidragit till att judiska ungdomar blir trakasserade på stan, någonting som självklart är oacceptabelt. Jag sade till Skånska Dagbladet att det finns en judisk organisation som heter Judar för Israelisk-Palestinsk fred. Den organisationen tar starkt avstånd från vad den israeliska staten gör i Gaza.

Enligt min uppfattning bidrar den här typen av organisationer till att skapa förståelse och fred. De judar som tillhör den accepterar inte att staten Israel begår brott i deras namn. Under intervjun tog jag som exempel vilken effekt det det får om grupper med den här legitimiteten tar avstånd från våld och brott mot mänskliga rättigheter och jag sade att tänk om också den judiska församlingen i Malmö kunde ge utrymme den här typen av grupper!

I nästa mening i intervjun, som Barometern-OT:s ledarskribent valt att inte citera, säger jag att jag samtidigt önskar att företrädare för muslimerna i Malmö klart och tydligt sade ifrån att judarna i Malmö inte ska blandas in i i Israel-Palestinakonflikten. Det är oacceptabelt att judar i Malmö ska trakasseras eller ställs till ansvar för vad staten Israel gör i Gaza. Den här typen av förfärliga konflikter som finns i andra delar av världen ska inte skuldbelägga människor som bor i Malmö. Vi har alla ett ansvar att bete oss anständigt mot varandra.

Ilmar Reepalu

Kommunalråd (s), Malmö

Svar

Ilmar Reepalu säger att demonstrationen på Stortorget sände "fel signaler" och det sätter han i motsats till en avbön från Israels politik. Läsaren kan själv bedöma halten av ett sådant uttalande.

Pol Red