Annons

Ny skugga från fjärran östern

Säpos årsbok för 2017 sammanfattar ett för myndigheten intensivt verksamhetsår. Mycket är sedan tidigare välbekant, men det finns också nyheter.
Publicerad 23 februari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Fredrik Agemark, enhetschef, och Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef, presenterar Säpos årsbok för 2017 under en pressträff i Solna.
Fredrik Agemark, enhetschef, och Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef, presenterar Säpos årsbok för 2017 under en pressträff i Solna.Foto: Christine Olsson/TT

Det islamistiska hotet är fortsatt starkt efter terrordådet på Drottninggatan. Extremistmiljöerna växer, underrättelsehoten ökar och säkerhetsskyddet brister. Riskerna med outsourcing av känslig verksamhet och skyddsvärda intressen lyfts, med haveriet på Transportstyrelsen som främsta exempel. Men också Kina tas upp som uppseglande hot, och även bristande säkerhetsmedvetande hos organisationer och medborgare.

En omständighet som förtjänar mer uppmärksamhet är just Kinas strävan att investera i svensk infrastruktur. Kinesiska intressen vill bekosta en ny modern sidenväg i form av en höghastighetsbana mellan Oslo och Stockholm för 170 miljarder kronor. Både norska och svenska politiker har uttryckt intresse.

Annons

Nyligen stoppades planerna på en kinesisk djuphavshamn i Lysekil. Förutom jättehamnen ville statskontrollerade kinesiska företag bygga järnväg, motorväg och en bro över Gullmarsfjorden. Kommunen uppvaktades intensivt och lockades med löften om investeringar i äldrevård, skola, sjukhus och lyxhotell.

Säkerhetsexperter har varnat för allvarliga säkerhetsmässiga konsekvenser för rikets säkerhet om utländska intressen tillåts få kontroll över vital svensk infrastruktur. Men sockrade utländska erbjudanden kan vara svåra att motstå för svenska entreprenörer och kommuner. Ofta prioriteras ekonomisk vinst och tillväxt, och det kan vara svårt att se sambandet med nationens säkerhet. Men en legitim affärskontakt kan vara agent för främmande makt.

Det är en försvarsangelägenhet hur logistiken i samhället fungerar. Den som kontrollerar hur gods flyttas och hur människor rör sig har ett stort maktövertag. Broar, järnvägar, hamnar och känslig information är därför av nationellt intresse. En anledning till oro är de polishus som sålts ut och som ingen riktigt längre vet vem som äger.

Från 1 april ges Säpo och Försvarsmakten rätt att förhindra utkontrakteringar som kan vara skadliga för Sveriges säkerhet. Men alla medborgare bör återkommande ställa sig frågan om det är lämpligt att genomföra en åtgärd, även om den är laglig.

Det blir allt svårare att hålla vårt land säkert, konstaterar den nyss avgångne säkerhetspolischefen Anders Thornberg. Samverkan mellan myndigheter måste därför förbättras, men nog så viktigt är att både organisationer och enskilda individer får en ökad medvetenhet om de säkerhetsrisker som finns.

Cecilia BlombergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons