Annons

Nu betalar sig åren av sparande

Tack vare låg skuldsättning kan Sverige möta krisen med paket och satsningar.
Ledare • Publicerad 11 april 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Från olika håll har ambitionen att sänka statsskulden under en följd av år kritiserats. Ekonomer har varnat för en för låg skuldsättning och föreslagit att staten ska låna till stora investeringar. I denna fråga har de ingått en tämligen ohelig allians med den socialdemokratiska partivänstern, läs tankesmedjan Katalys och delar av fackföreningsrörelsen som krävt ökade ofinansierade statliga utgifter och ett övergivet överskottsmål.

Tack vare låg statsskuld har finansminister Magdalena Andersson medel till förfogande.
Tack vare låg statsskuld har finansminister Magdalena Andersson medel till förfogande.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det kan vara värt att påpeka att beslutet om det ”skuldankare”, den statsskuld som uppgår till 35 procent av bruttonationalprodukten (BNP), är fattat av riksdagen och inte regeringen. Finansminister Magdalena Andersson (S) har hållit emot utgiftsökningar och försvarat överskottsmål och ramverk. Skuldsättningens nivå är dock bestämd i bred politisk enighet.

Annons

Sveriges statsskuld kring 35 procent av BNP understiger väsentligt många av EU-ländernas.

Så sent som i februari varande EU-kommissionen för att statsskulderna i Belgien, Spanien, Frankrike, Italien, Ungern, Portugal och Storbritannien kunde bli ohållbart hög på meddellång sikt. Den höga skuldsättningen blir inom och utom eurozonen också ett gemensamt problem.

I rapporten som uppmärksammades av Europaportalen uppmanades staterna att agera och minska skuldsättningen innan nästa lågkonjunktur. Italien pekades ut som det högriskland som på medellång sikt är mest utsatt.

Det skrevs alltså bara någon vecka innan Coronautbrottet drabbade Europa och den värsta krisen sedan det andra världskriget blev ett faktum. Och Italien är också det land som drabbats hårdast av viruset.

Länder med hög statsskuld får betala högre ränta på lån och tvingas höja skatter i en lågkonjunktur när intäkterna sjunker.

Det är nu det kan konstateras att sparandet i ladorna varit framgångsrikt. Som man sår får man skörda. Sverige kategoriserades som ett lågriskland i undersökningen och även det ibland hårt kritiserade pensionssystemet lyftes fram som en stabil faktor.

Krisen lär bli avgrundsdjup i vilket fall. Men utan ett fast förankrat skuldankare hade nationens ekonomi slitit sig för länge sedan. Den hade gått på grund för att sedan sjunka.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons