Nattvandrarstaten är här

Ledare Artikeln publicerades
Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT

Ett nytt nattvandrarnätverk har nått Kalmar län. Det reflekterar en ökad samhällsoro och en oro över polisens prioriteringar.

Stay safe nattvandring är namnet på det nya nattvandrarnätverket som sprids likt ringar på vattnet med Västerås i centrum. Gruppens kontaktperson uppger själv att en nattvandrargrupp är uppstartad i Vimmerby och att en annan är på gång i Västervik.

Vandrare som farsor och morsor på stan, olika typer av grannsamverkan eller båtklubbars medlemmar som bevakar bryggorna nattetid är inget nytt. Men riksnätverket Stay safe nattvandring erbjuder en mer formaliserad organisation med bland annat försäkringar för vandrarna.

Det liknar de nattpatruller som funnits i bland annat Emmaboda. Det är medborgare som vill ta ansvar när en inbrottsvåg som få uppmärksammat drabbat landsbygden.

  Engagemanget är beundransvärt. I grunden handlar det om allt annat än egoism. Det är självuppoffrande att färdas nattetid innan jobbet på grusvägar för att trygga grannars tillvaro.

  Men gränsen är skör mellan vad som ska ses som acceptabel grannsamverkan och vilken organisation som ska ses som tillståndspliktig och övervakad av samhället.

  Nattpatrullerna på den småländska landsbygden har arbetat utan prövning av deltagarna gentemot belastningsregistret. Organisation och beslutsgångar är otydliga.

  Vem som står bakom en etablerad frivilligorganisation som Sjöräddningssällskapet är solklart. Men graden av seriositet bakom facebookorganiserade trygghetsgrupper är svår att avgöra. En av personerna bakom Stay Safe nattvandring har en facebookprofil med inlägg i migrations- och invandringsdebatten som ter sig mindre lämpliga för den som åtar sig någon form av frivillig bevakning i samhället. Hur tryggt känns det för personer med utomeuropeisk bakgrund när frivilligorganisationer patrullerar gator och dess företrädare är känd för i vart fall dåligt omdöme om inte milt uttryckt obalanserad invandringskritik?

  Att frivilliga nattpatruller blir populära i ett län som Kalmar är inte förvånande. Enligt Brottsförebyggande rådets undersökning 2014 är oron i Kalmar län för brottslighet högst i landet. En orsak är att både brott mot person och egendomsbrott har ökat i länet - trots att brottsligheten beräknas minska i landets som helhet. Om staten upplevs backa undan kommer initiativen från medborgarna själva.

  Polisens omorganisation skapar - rätt eller fel - tvivel om myndighetens kapacitet. Blott namnet polisregion syd får invånare i kommuner som Hultsfred, Vimmerby och Västervik att uppleva sig vara i en polisär periferi. När resurser omdirigeras till Malmö inser också alla att något måste prioriteras bort. Utvecklingen är oacceptabel.

  I en orolig tid kan denna oro också exploateras. Och den kommer bara att öka om grannsamverkan utvecklas till medborgargarden och om nattvandring blir en maskering för aggressivitet i olika former mot personer med annan hudfärg.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.