Naivt kring fixade matcher

Ledare Artikeln publicerades

Matchen på Stadsparksvallen i höstas mellan Jönköping Södra och Östersunds IF fick avbrytas efter att en 17-åring från Södertälje sprungit in på planen och attackerat Östersunds målvakt. Ungdomen hade alltså färdats 30 mil för att utföra sitt tilltag.

Att detta var något annat än huliganism eller frustration över bortspelade pengar borde inte varit svårt att inse. Som Uppdrag Granskning nyligen avslöjade tog det heller inte många timmar från händelserna i Jönköping till det att tyska specialpoliser tipsades av sina informatörer att detta sannolikt handlade om matchfixning. Trots att den tyska polisen sedan vidarebefordrade uppgifterna till Riksenheten mot korruption, som har hand om matchfixningsärenden, dömdes dock 17-åringen senare för misshandel och falskt larm, men inte för matchfixning.

Detta säger något om det svenska rättsväsendets handfallenhet inför ett växande problem. Det finns inte ens någon lag som förbjuder spelare och lag från att manipulera matchresultatet. Inte konstigt då att Riksenheten mot korruption tvingas lägga ner majoriteten av sina förundersökningar och att polisanmälda matcher ofta inte ens blir föremål för utredning.

Det skrivs och debatteras mycket kring läktarvåld, bengaler och publikstormningar av planen. Än mer om dopning som ett generellt problem inom idrottsvärlden. Riggade matcher kan dock bli ett betydligt värre hot mot svensk fotboll.

    Sett till kvaliteten på spelet har allsvenskan mer publik och uppmärksamhet än den förtjänar. Matchfixningen är ett stort problem. Om vi inte längre kan lita på att spelarna är ärliga och gör sitt yttersta för att laget ska vinna försvinner hela tjusningen och charmen med fotboll eller vilken sport det än handlar om. Med det försvinner också viljan att ta sig till matcherna. Allsvenskans varumärke svärtas och publiken uteblir.

    Matchfixning är ett globalt fenomen och det omsätts varje år miljarder kronor på spel, bara i Sverige. Det går att sitta i Thailand och spela på svenska division 3-matcher och ”betta” på vilket lag som får nästa hörna eller nästa inkast. Det säger sig självt att sådana möjligheter lockar till sig kriminella element.

    I mars 2017 presenteras en statlig utredning kring en omreglering av spelmarknaden. Det minsta man kan begära är att den innehåller en lag mot matchfixning.