Annons

Migrationsverket ska inte ha magkänsla

Socialdemokraterna i Kalmar län överger sin partiledares princip att nej till uppehållstillstånd betyder nej.
Ledare • Publicerad 25 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Laila Naraghi, riksdagsledamot från Oskarshamn, ska bli mamma.
Laila Naraghi, riksdagsledamot från Oskarshamn, ska bli mamma.

Det är dessvärre inte ovanligt att folkvalda släpar Migrationsverket i smutsen för att myndigheten tillämpar de lagar som Sveriges riksdag har stiftat, men Socialdemokraternas engagemang i fallet med familjen Park sticker ändå ut i negativ bemärkelse.

Såväl riksdagsledamoten Laila Naraghi som länsordföranden Anders Henriksson har framfört hård kritik mot myndighetens beslut i ett enskilt ärende, trots att Migrationsdomstolen - inklusive nämndemän - har prövat beslutet inte en utan två gånger och beslutet har vunnit laga kraft. Om så rutinerade partiföreträdare anser att rättssäkra processer ska ersättas av beslut genom folkstorm är det verkligen illa ställt med socialdemokratin.

Annons

Det finns också en stor dos socialdemokratisk dubbelmoral i det hela. Dels upphäver partiföreträdarna i ett slag Stefan Löfvens princip för reglerad invandring, nämligen att ett nej ska vara ett nej. I det aktuella fallet anser socialdemokraterna från länet att ett nej ska kunna ignoreras och motarbetas för att med tiden kunna omvandlas till ett ja.

I den senaste prövningen av ärendet är det dessutom Socialdemokraternas egen lagstiftningsprodukt, lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, som avgör saken till de sökandes nackdel.

Eftersom de sökande i likhet med alla nordkoreaner är sydkoreanska medborgare och därmed varken flyktingar eller alternativt skyddsbehövande, återstår bara ömmande omständigheter som skäl att bevilja uppehållstillstånd. Just denna möjlighet tog den S-ledda regeringen dock bort i den tillfälliga lagstiftning som nu gäller. Av paragraf 11 i den tillfälliga lagen framgår tydligt att uppehållstillstånd inte får beviljas annat än när avvisning eller utvisning skulle strida mot svenska konventionsåtaganden. Det är S som har lagt ribban så högt som den idag ligger.

Hur det förhåller sig med nordkoreaners medborgarskap i Sydkorea är aningen tekniskt, men ändå inte så komplicerad. Sydkorea betraktar alla nordkoreaner som sydkoreanska medborgare - och flyktingrätten förutsätter att människor ska beviljas skydd först när deras möjligheter till skydd är uttömda i samtliga länder de är medborgare i. Enligt ett vägledande avgörande från Migrationsöverdomstolen ska alltså nordkoreaners skyddsskäl även prövats mot Sydkorea.

Så frågan är i grunden mycket enkel. Ska myndigheter fatta beslut baserade på principer och gällande rätt eller på magkänsla? Det är beklämmande att tongivande socialdemokrater i länet väljer det senare.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons