Annons

Mauritz Linders livsverk fyller 125 år

Ledare • Publicerad 29 september 2005

För 125 år sedan var Oskarshamn en snabbt växande stad med 5 000 invånare. Människor flyttade in från landsbygden och sökte arbete i de stora näringarna, trävaruhandel och sjöfart. Trots positiv utveckling och framåtskridande var det hårda tider med arbetslöshet, dåliga bostäder och många som levde på fattigvård.

I den här miljön kom Oskarshamns-Tidningen till. Det var när den 26-årige Mauritz Linder kom till stan. Med stöd av ett par viktiga personer drog han igång tidningen, som på söndag den 2 oktober firar sin 125-årsdag.

Annons

Det skulle till en eldsjäl för att lyckas. Redan hade fyra tidningar startats, varav bara Oskarshamns-Posten hade överlevt. Den fick nu hård konkurrens av Mauritz Linders OT. Efter hand blev han en stor företagare och ägde också Tryckeribolaget, den största arbetsplatsen med 300 anställda. Tillika satt han i stadsfullmäktige i många år, bland annat som ordförande.

Det är klart att man blir nyfiken på en sådan människa. Var kom drivkraften ifrån? I Kenneth Ottossons nyutkomna bok om OT läser jag om Mauritz Linder. Inte hade han mycket gratis. Hans mor var piga och fadern okänd. Han växte upp i en fosterfamilj, arbetade som typograf och kom med sin unga fru Hilda till Oskarshamn 1880 där han själv skapade sin framgång.

De första tidningarna stod han själv och delade ut i Kråkerumsbacken. Han hade en okuvlig energi och initiativförmåga, sägs det. Och aldrig glömde han att han hade börjat med två tomma händer. Härav kom kanske sparsamheten och den praktiska läggningen.

1920 flyttade den då 66-årige Mauritz Linder och hans hustru till Stockholm. Familjen hade hunnit bli välbärgad, nio barn hade paret fått och många barnbarn. Margit af Jochnick berättar att hennes morfar hörde till söndagsmänniskorna, som hon uttrycker det. Glad, utåtriktad och med underfundig humor. Alla älskade vi honom, säger hon.

Redaktionschefen Magnus Erlandsson skrev 1980 om Mauritz Linders starka och bestämda åsikter, och har en historia om när tryckfelsnisse dök upp. Det var när Mauritz Linder i egenskap av stadsfullmäktiges ordförande tackade ledamöterna vid årets sista möte. Så här citerades han i sin egen tidning: ”Visst har det varit både si och så, men vad som har skett är sket”.

Detta tog Mauritz Linder med ett leende och självdistans. ”Tryckfelsnisse uttryckte på sitt sätt vad jag ville ha sagt, och det ska han ha tack för”, löd hans kommentar.

Nu är OT 125 år. Vi som gör den i dag arbetar hårt för att förvalta och utveckla Mauritz Linders livsverk.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons