Annons

Manifest med för många nej

I Moderaternas manifest framstår Europa mer som ett hot än som en möjlighet.
Ledare • Publicerad 21 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Moderaternas toppkandidater i EU-valet prioriterar att göra Sverige tryggare.
Moderaternas toppkandidater i EU-valet prioriterar att göra Sverige tryggare.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är idag inte alldeles lätt att föreställa sig att Moderaterna en gång var det stora Europapartiet i svensk politik.

Det framgår inte heller av det EU-valsmanifest som sent omsider presenterades under måndagen. Där de tyska kristdemokraternas valmanifest heter ”Vårt Europa gör oss starka”, och den europeiska partigruppen EPP:s ”Låt oss öppna nästa kapitel för Europa tillsammans”, heter Moderaternas kort och gott: Vi gör Sverige tryggare.

Annons

Även innehållsmässigt är skillnaderna stora. När det gäller vad Sverige ska skyddas mot, är det i hög grad andra européer. Det är kriminella som rör sig över gränser, det är tiggare och det är klåfingriga europeiska politiker som vill ta kontroll över den svenska skogen. Det är andra medlemsstater som vill avveckla sin egen demokrati.

För Moderaterna är ”matfusk och bedrägerier” något man håller på med i andra medlemsländer. I EPP:s program står tvärtom att europeiska bönder producerar den bästa maten i världen.

Såväl de tyska kristdemokraternas som EPP:s manifest utgår från att de största hoten mot Europa kommer utifrån. Hur ska Europa klara sig under påfrestningarna från ett protektionistiskt USA, ett föga liberalt Kina och ett aggressivt Ryssland? ”Det är bara tillsammans som vi kan upprätthålla vår värdegemenskap och vårt sätt att leva”, skriver de tyska kristdemokraterna.

De fäster dessutom betydligt större vikt vid Europas särart och historia än vad Moderaterna gör. ”Sverige är med i EU för att det gör oss till ett bättre, rikare och starkare land”, är beskedet från M - alltså inte för att vi egentligen har något gemensamt med övriga Europa.

Med det sagt saknas inte helt idéer om hur Europa som kontinent kan blomstra. I synnerhet tredjenamnet på listan Jörgen Warborn har talat sig varm för företagande och innovationer, och det är också här som framtidstron står att märka i manifestet. Ett litet och handelsberoende land i utkanten av Europa är mer beroende än andra av att handel inom Europa underlättas, och att EU utåt kan främja fri handel.

Här har Moderaternas ansats i valmanifestet dessutom den fördelen att den delas av partigruppen i dess helhet. M-löftet om kraftfullt regelförenklingsarbete, med skrotande av 1 000 onödiga regler, återfinns även i manifestet för den partigrupp Moderaterna ingår. Som Warborn konstaterade vid pressträffen är det detta som ger tyngd åt Moderaternas löfte.

Vad som däremot förefaller helt förfelat är prioritera ett område som brottsbekämpning i budgeten, i stället för jordbruk och regionalstöd. Brottsbekämpning är och bör fortsatt vara en uppgift som styrs och utförs av medlemsstaterna. Att utjämna livsförhållandena inom EU är dock något som de enskilda länderna inte kan göra.

Ska det framföras kritik mot jordbruks- och regionalpolitiken måste den handla om att de politiska målen inte uppnås - att företagen inte blir mer konkurrenskraftiga, till exempel.

Utvandringen från nya medlemsländer är en kraftig indikation på att regionalpolitiken trots stora kostnader inte förmår skapa hopp och tillförsikt. ”Kompetensflykt som orsakas av brist på ekonomiska möjligheter är ett allvarligt hot mot människors framtid och lycka”, skriver den kristdemokratiska partigruppen i sitt manifest. Moderaternas brist på engagemang i denna fråga är anmärkningsvärd med tanke på att M var det parti som en gång mest aktivt engagerade sig för exempelvis Baltikums frihet.

Det finns säkert någon taktisk tanke med det snäva Sverigefokuset i Moderaternas manifest. Men det blir svårt att motivera människor att engagera sig för ett EU som samtidigt övervägande framställs som ett hot.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons