M och S fick snarlika resultat men andra väljare

Ledare Artikeln publicerades
Stefan Löfven vann väljare i Stockholm men förlorade i Norrland.
Foto: Sören Andersson/TT
Stefan Löfven vann väljare i Stockholm men förlorade i Norrland.

Moderaternas storstadsberoende straffade sig i valet.

De två största partiernas resultat förändrades mindre än väntat. Socialdemokraterna backade 2,8 procentenheter, Moderaterna 3,5 - hälften av vad opinionsmätningarna indikerade.

Men under den skenbara stabiliteten i riksdagsvalet döljer sig viktiga förskjutningar. De framgår av en analys av resultat på kommunnivå som nationalekonomen Charlotta Mellander har gjort.

Socialdemokraterna minskade mest där de tidigare har varit som starkast och ökade mest i kommunerna som inte typiskt sett är socialdemokratiska. De gick, visar Mellander, framåt i kommuner där en högre andel av arbetskraften är högutbildad, befolkningsutvecklingen har varit starkare och befolkningstätheten är högre.

Däremot backade S i kommuner där kommunalskatten är hög, man har tagit emot många flyktingar och ungdomsarbetslösheten är hög. Ökningen var störst i Stockholm, Solna och Nacka. Minskningen var störst i Sollefteå, Haparanda och Ragunda.

Om det totala resultatet kan beskrivas som en framgång för S, är samtidigt sammansättningen av röster ett misslyckande. Socialdemokraterna lyckades uppenbarligen inte besvara frågorna om välfärdsstaten där de är som mest påtagliga.

För Moderaterna är valresultatet också sämre än det vid en första anblick ser ut. Liksom Socialdemokraterna backade M mest där de hittills har varit som starkast: där medianinkomsten är hög, det finns en högre andel högutbildade och så vidare.

Men till skillnad från S gick Moderaterna nästan inte framåt någonstans i riksdagsvalet. Partiet ökade bara i sexton av 290 kommuner. Moderaterna minskade minst i Norrland, men fick samtidigt inte över 20 procent i riksdagsvalet i någon kommun norr om Falun. I södra Sverige ser det dystert ut. Sett till riksdagsröster är Kalmar faktiskt en av de mest moderata kommunerna i Götaland.

Moderaternas storstadsberoende straffade sig i detta val.

Frågor som Nya Karolinska och Nobelcentret, som hålls emot Moderaterna i Stockholm, kan ha försvagat förtroendet för partiet i dess helhet. Det politiska anslaget var också storstadsorienterat, både koncentrationen på gängbrottslighet och erbjudandet om social rörlighet.

”Nu tar vi tag i Sverige” måste fyllas med någon innebörd också på de orter där människor bor för livet men affären har stängt och villorna står och förfaller.