Löfven har rätt om migrationen

Ledare ,

Vad är dagsnoteringen för regeringens migrationspolitiska linje?

Markering i Malmö.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Markering i Malmö.

Vanligen brukar det i en regering vara statsministern som tillrättavisar statsråden. På torsdagen var det istället ministern som sökte korrigera statsministern. Stefan Löfvens uttalande om att Sverige ska ta emot färre asylsökande tillbakavisades av vice statsminister Isabella Lövin (MP). Det var socialdemokraternas politik, inte regeringens, sade Lövin. Som om press och åhörare skulle fråga statsministern efter varje uttalande om han gör det som regeringschef eller som partiordförande.

Att ministrar ibland hamnar på kollisionskurs kan hände den bästa ministär. Migrationsfrågan är emellertid en av landets stora utmaningar. Den berör på något sätt hela regeringens arbete. Att statsministern ifrågasätts och kritiseras av koalitionspartnerns främsta företrädare vittnar om dåligt fungerande regeringsarbete.

I sakfrågan är det tydligt dock hur Socialdemokraterna åter söker sig till den linje som fördes innan Januariöverenskommelsen ingicks. Omläggningen i partiet började ungefär som i Moderaterna med kritik från de ledande kommunalråden som tröttnat på att stå för notan medan rikspolitiken saknat en plan för hur det stora antalet nyanlända ska integreras på dåligt fungerande arbets- och bostadsmarknader.

De migrationspolitiska samtalen ser ut att liksom andra samtal om energi eller skogspolitik i huvudsak fungera som en lösningsmekanism för regeringens interna problem. Frågan är bara hur diskussionen går inom regeringen innan samtalen kommer i gång på allvar.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.