Livets ord kan bli en dödskyss

Ledare Artikeln publicerades

Krisen i Kristdemokraterna riskerar att bli alliansens kris.

Det är nu alltmer uppenbart att upproret mot Hägglund har fått stöd och kanske till och med initierats av den rikskända församlingen Livets Ord i Uppsala. Aftonbladet rapporterade den 11 januari om hur Livets Ord använt företaget Intelligent Design Media för att sponsra valkampanjerna för riksdagsledamöterna Annelie Enochson och Roland Utbult. Med hjälp av Livets Ords bistånd kunde de sedan kryssa sig upp på partiets listor och komma in i riksdagen på egna mandat.

Annelie Enochsson är känd som frispråkig kritiker av partiets sekulära vägval, och Roland Utbult var den förste att offentligt kräva Hägglunds avgång.
Ännu återstår att undersöka om Enochson och Utbult är de enda riksdagsledamöterna som tagit emot stöd från Livets Ord. Alla som skrivit på mot Göran Hägglund kommer sannolikt att granskas. Förutom Michael Oscarsson som själv är medlem i Livets Ord så talas det inom Kristdemokraterna om att motståndarna till Hägglund inom riksdagsgruppen kommit in genom påkostade och resurskrävande personvalskampanjer.

Den kanske mest högljudde debattören på anti-Hägglund sidan är Tuve Skånberg. Han kryssades sig också in genom en egen kampanj för vad som kallades det kristna alternativet. I valet fanns fler kandidater inom Kristdemokraterna som ofta beskrivs som kristen höger, och som var nära att komma förbi partiets listor och få riksdagsplats på personligt mandat.

Det är naturligtvis möjligt att Livets Ords inflytande har överdrivits i media som alltid har beröringsskräck för frikyrkor. Men tanken att ett regeringsbärande riksdagsparti kan ha varit utsatt för försök till styrning genom resurser från en toppstyrd karismatisk församling kommer att hålla många strålkastare riktade mot Kristdemokraternas framtida valkampanjer.
Ryktena om Livets Ords inflytande riskerar inte bara Kristdemokraternas riksdagsplatser. Det kan också fälla alliansen som regeringsunderlag.
Per Selstam/SNB