Annons

Låt inte fångarna skaka galler förgäves

Det räcker inte bara med att sätta folk i fängelse. Om kriminaliteten ska stävjas på sikt krävs en plan för att människor inte ska återfalla i brott.
Ledare • Publicerad 4 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Svenska fängelser är överfulla. Förra året var första gången på tolv år som beläggningen ökade. Det lär fortsätta i samma takt då en rad partier förordar skärpta straff och tuffare tag mot gängkriminella.

Trygghet för en ny tid kräver nya lösningar.
Trygghet för en ny tid kräver nya lösningar.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Den ökade kriminaliteten är en dyr samhällsutveckling. 2017 kostade ett dygn i häktet 3762 kronor. Ett dygn på anstalt kostade 3609 kronor. Med tanke på de höga kostnaderna för att ha folk inspärrade vore det rimligt om partierna hade idéer angående vad som ska ske när de kriminella är bakom lås och bom. Dessutom krävs en plan för vad som ska ske för att stoppa återfall i brottslighet.

Annons

Socialdemokraterna, som gärna talar om trygghet för en ny tid, har inte mycket till förslag för att bryta den nya tidens kriminalitet i sitt kriminalpolitiska program. Inte ens utgångspunkten är rätt: ”Många som sitter i fängelse har en motivation att bryta sin livsstil och måste få verktyg för det”.

Det stämmer inte, i alla fall inte när det gäller fängelsekunder med bakgrund i kriminella nätverk. Deras intresse för att lämna det kriminella livet är lågt, enligt Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg (DN 31/1 2017). De vill inte heller ta del av Kriminalvårdens återfallsförebyggande insatser.

Moderaterna, vars program för en mer effektiv kriminalvård nyligen publicerades, har något mer matnyttiga förslag. Partiet vill bland annat att Kriminalvården ska överta ansvar från kommunen för unga under 18 år som har begått grova brott, vilket vore rimligt med tanke på socialtjänstens pressade situation.

Ytterligare ett förslag från M är att Kriminalvården lägger större tonvikt på yrkeskurser i stället för teoretiska kurser. Det skulle ge människor bättre verktyg att kunna försörja sig när de lämnar fängelset.

Moderaterna vill även tillsätta en utredning om hur man ska få unga kriminella att lämna den brottsliga banan. Det vore en god idé, särskilt med tanke på Kriminalvårdens problem med att hantera de gängkriminella – problem som sannolikt kommer att öka.

Trygghet för en ny tid kräver nya lösningar, de gamla duger inte längre.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons