Länsunionen måste stå för sina besparingar

Ledare Artikeln publicerades
Invigning av familjecentral i Mönsterås i januari. Regionstyrelsens ordförande, Anders Henriksson på plats.
Invigning av familjecentral i Mönsterås i januari. Regionstyrelsens ordförande, Anders Henriksson på plats.

S+C+L majoriteten i regionen använder sig av politiskt nyspråk för att tona ned besparingar på sjukvården.

När den så kallade superbusslinjen mellan Oskarshamn och Norrköping presenterades var tre företrädare för den politiska majoriteten - Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna - på plats. Majoriteten fanns också med när ett anställningslöfte till sjuksköterskestudenter offentliggjordes.

Men när kostnaderna sticker i väg inom Region Kalmar län och måste hållas tillbaka inbjuds det inte till några presskonferenser. Även den regionala politiken blir allt mer PR- och kommunikationsstyrd.

Än mindre vill den politiska majoriteten själva stå för besparingarna på 100 miljoner kronor.

Den ger istället direktiv till förvaltningen att den lagda budgeten ska hållas. Besparingen är ingen besparing, förklaras det från majoritetens politiska tjänstemän.

Det är ett politiskt exempel på nyspråk.

Att lägga underfinansierade budgetar är en välbeprövad metod för att tvinga tjänstemän att efterhand fatta beslut om impopulära besparingar. Ett sparbeting är dock ett sparbeting oavsett vad det kallas.

Att läget är ekonomiskt tufft för regioner och kommuner kan ingen förneka. Majoriteten kunde börja att ställa frågan var förstärkningarna till regioner och kommuner i M/KD-budgeten tagit vägen. Men framför allt bör stryka ett streck över nyspråket.

Det hör till politikens logik att företrädare solar sig i glansen av ”satsningar” också mindre sådana som tagits fram av tjänstemän eller till och med av politiska motståndare. Men till ledarskapet hör också att kalla en spade för en spade och öppet stå för nödvändiga besparingar.

LÄS OCKSÅ:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.