Landstingsalliansens svagaste länk

Ledare Artikeln publicerades

Det blir skifte på M-tronen i landstinget. På fredagsförmiddagen berättade Moderaternas förstenamn Johan Gustafsson att han helt lämnar politiken av familjeskäl efter blott ett år på sin post.

Därmed får Moderaterna börja om och leta fram en ny kandidat till oppositionsråd - den tredje på drygt ett år. Johan Gustafsson efterträdde Henrik Yngvesson som numera är kommunalråd i Mörbylånga mindre än ett år inför valet. Mycket talar nu för att valet faller på Malin Sjölander från Västervik som om Moderaterna behållit sitt stöd från valet 2010 i stället hade fått en plats i riksdagen.

Landstinget i Kalmar skulle politiskt kunna jämföras med amerikanska så kallade "swingstates". Det jämna förhållandet mellan blocken ledde länge till skiftande majoriteter efter valen. Swingandet är dock numera historia. Allianspartierna fick ett något svagare stöd i landstinget än i valet till riksdagen på nationell nivå, medan Socialdemokraterna gjorde ett mycket bra val i landstinget.

Men det var knappast den borgerliga enigheten som straffades. Kristdemokraterna med Gudrun Brunegård som förstanamn fick ett starkare stöd än vad partiet fick i riksdagsvalet. Centern som fick var tionde röst får en god utväxling på valresultatet. Alliansandan i landstinget manifesteras nämligen av att Christer Jonsson (C) får posten som förste vice ordförande i landstingsstyrelsen och alliansens talesperson, vilken i normalfallet hade gått till det största oppositionspartiet, alltså Moderaterna. Alliansledningen har givit ett samspelt intryck i ett län där det i huvudsak inte finns någon allians i kommunerna utan där lila koalitioner går och kommer och där Centern i den största kommunen samarbetar med Socialdemokrater och Vänsterpartister.

En huvudorsak till det sammanlagda valresultatet är att Moderaterna gjorde sitt sämsta landstingsval i landet söder om Västernorrlands läns landsting. Det är paradoxalt nog det största partiet som så sett är den svagaste länken. Det kan inte Johan Gustafsson lastas för. SD-inbrytningen spelar in. De lokala problemen i Kalmar blir för partiet regionala. En delförklaring till tappet är att så många som 2500 M-väljarna i Kalmar splittrar sina röster. Ska Moderaterna återfå sin mer traditionella position i länet handlar det således inte bara om att Malin Sjölander (sannolikt) profilerar partiet tillsammans med alliansen utan även att kärnväljarna i Kalmar hittar hem till sitt parti.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.