Annons

Krönikan: Kvotering är ingen valvinnare

Det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen beskrivs ofta som ett problem. För många handlar det om att barn och vanligtvis pappa riskerar att få en sämre relation med varandra. Men i den politiska debatten framhålls jämställdhetsargumentet.
Ledare • Publicerad 29 juli 2013

Så länge kvinnor och män inte delar lika i barnomsorgen så hindras kvinnor i sin yrkeskarriär.

Som lösning på den bristande jämställdheten i uttaget av föräldraförsäkring har två ”pappamånader” införts, eller rättare sagt två månader av föräldraförsäkringen skulle inte kunna överlåtas av den ena föräldern till den andra. En del vill gå längre. Socialdemokraterna vill att föräldraförsäkringen ska tredelas: fem månader för pappa, fem månader för mamma och tre månader som mamma och pappa kan fördela som de vill. Andra vill dela upp föräldrapenningen i två lika stora delar utan möjlighet för föräldrarna att överlåta tid till varandra. En sådan ordning ska öka jämställdheten.

Annons

Ett politiskt problem är att en lag om jämnt delad föräldraförsäkring är impopulär bland väljarna. År 2010 frågade Surveyinstitutet vid Linnéuniversitetet ett representativt urval på 1561 personer av svenska befolkningen mellan 16-85 år om en förälder inte ska få ta ut mer än hälften av föräldraförsäkringen. Av dessa svarade 61 procent förslaget var mycket eller ganska dåligt och endast 16 procent tyckte att det var en mycket eller ganska bra förslag (övriga svarade ”varken bra eller dåligt” förslag).

Bland de som förslaget är riktat till – föräldrar till små barn – tyckte endast 7 procent att en lag om delad föräldraförsäkring var bra och 82 procent tyckte att förslaget var dåligt. Starkast stöd hade förslaget om en lag om delad föräldraförsäkring bland barnlösa eller föräldrar med barn som var över 35 år (20 procent) eller bland personer som var över 70 år (25 procent).

Det är inte en avancerad gissning att småbarnsföräldrar tycker att föräldraförsäkringen är en mycket viktigare politisk sakfråga än pensionärer och personer utan egna barn. Därmed har de politiker som vill lagstadga om en delad föräldraförsäkring en svår uppgift framför sig att övertyga väljarna. Det starkaste stödet för ett sådant förslag finns bland de grupper som bryr sig minst om det, medan de väljare som har störst intresse av föräldraförsäkringen – småbarnsföräldrarna – är de starkaste kritikerna till att lagstadga om delad föräldraförsäkring.

Naturligtvis vet de ledande inom partierna om opinionsläget. Därför försöker de, likt Stefan Löfven under Socialdemokraternas partikongress, hålla de ivrigaste anhängarna om en lag om delad föräldraförsäkring stången så gott de kan. För många kvinnliga väljare med tunga yrken med få karriärmöjligheter som städerskor och undersköterskor – väljare som ofta röstar på Socialdemokraterna – är det sannolikt svårt att förklara att ”deras” tjänstledighet för att vara med barnen ska tas ifrån dem så att andra högutbildade väljare ska kunna göra karriär. Inför riksdagsvalet 2014 verkar därför inte en lag om delad föräldraförsäkring vara någon valvinnare.

Magnus Hagevi

docent i statsvetenskap

Linnéuniversitetet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons