Korrupt ledning skapar våldet på fotbollsplan

Ledare Artikeln publicerades

Rugby är en sport för huliganer, men spelas av gentlemän. Fotboll ör en sport för gentlemän, men spelas av huliganer.

Jag påminns om detta talesätt, när läktarvåldet i allsvenskan blir alltmer störande. Fotbollskulturen har brutaliserats. Pojklagsspelare stängs av efter verbalt oskick. Föräldrar portas från matcherna. Supportrarnas "firmor" bekrigar varandra och hotar tränare och deras familjer. Ishockeymatcherna i NHL slutar rituellt med en nävkamp utan handskar. Det hör liksom till. Men i Sverige är hockeyn, bandyn, handbollen, innebandyn, basketbollen, volleybollen och andra lagsporter ännu befriade från fotbollskulturens värsta avarter.
Jag minns ett rugby-VM i Rom. Supportrarna fanns överallt i stan och verkade festa över nationsgränserna. Det stod inget i tidningarna om slagsmål utanför arenorna eller på läktarna. Men så är också rugby en sport, där det är en oskriven regel att man aldrig ifrågasätter ett domslut. Man knuffas omkull, reser sig och spelar vidare. Då är det inte så frestande att stå på läktaren och ropa Domarjävul, haru ögon i nacken!
Fotbollen innehåller alltmer av icke-spelet på plan. TV-bilderna går tätt inpå dramatiska konfrontationer mellan spelare och domare, efterslängar och skamlösa filmningar. Scenskolorna skulle kunna tjäna grova pengar på att utbilda världens forwards i konsten att falla naturligt.
Varför har det blivit så här? Varför är en liten, men väl synlig del av fotbollen så korrumperad av andra värderingar än idrottens?
Mitt svar heter Fifa, fotbollens världsorganisation. Dess ledning är ett råttbo av mygel och beskyllningar för ren och skär korruption.
Ordföranden Sepp Blatter kommer på onsdagen att omväljas för en ny fyrårsperiod. Han medtävlare Mohamed Bin Hammam som styr det asiatiska fotbollsförbundet, har stängts av från "allt som har med fotboll att göra" av Fifa:s etikkommitté. Kommittén anser att det finns tillräckliga bevis för att erbjudit 25 fotbollsförbund i Karibien 40.000 dollar var för att rösta på honom. Fifa:s vice ordförande Jack Warner är också stängts av för misstankar om delaktighet i mutförsöket.
Blatter själv har frikänts från misstankar om mörkläggning av diverse skumraskaffärer, bland annat påståendet att Qatar har "köpt" fotbolls-VM 2022.
Totalt är fyra medlemmar av Fifa:s verkställande utskott föremål för granskning.
Det är med andra ord ingen vacker bild av fotbollens högsta ledning i världen. Pengar, politik och prestige förefaller att spela en större roll än omsorgen om idrottens återstående strävan efter fair play.
Jag kan inte komma ifrån misstanken att det som sker i toppen, redan i form av beskyllningar och öppen maktkamp, smittar av sig ända ner till pojklagsserierna i Kalmar län. När gentlemännen i toppen beter sig som huliganer på sitt vis, är det inte underligt om det bråkas i gärdsgårdserien. Idrotten kan åstadkomma en bättring genom att bygga etik och moral underifrån. Svenska fotbollsförbundet har kallat de allsvenska klubbarna till krismöte. Det är en bra början.

Ulf Wickbom