Kepsar på tur för Fridolin?

Ledare Artikeln publicerades

Vilken skillnad ett val kan göra.

Som oppositionspolitiker visade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin totalt ointresse för ordningsfrågor i skolan. Som utbildningsminister har han fått upp ögonen för att det kanske ändå inte är så bra om eleverna ägnar sig åt sina telefoner i stället för att visa läraren och varandra uppmärksamhet. "Vi tycker att det kan vara ganska vettigt att titta på hur ett sådant regelverk skulle kunna se ut", säger han nu apropå Metta Fjelkners utredning om åtgärder för ökad studiero.

Omsvängningen är lika välkommen som total. Den utredning som Fridolin nu finner intressant fann han totalt förfelad när den tillsattes. "I stället för att fokusera på psalmer och kepsar ska man efter PISA fokusera på de frågor som verkligen gör skillnad för varje elev", sa han i december 2013. "Jan Björklund föreslår en utredning om ordning och reda och kepsar. Jan Björklund, det är dags att vakna!"

Nu är det i stället Fridolin som har vaknat. Skolkommissionen, hans alternativ till "kepsutredningen", kommer självfallet ingenvart om miljön för lärande i skolan urartar. Som historieläraren Håkan Danielsson påpekade i en debattartikel i Dagens Nyheter finns det skäl att inte bara ifrågasätta missbruket av mobiltelefoner utan också av datorer.

    Och det finns skäl att ifrågasätta bruket av kepsar. Bristande uppmärksamhet och nonchalans är inga individuella företeelser; de sprider sig som passiv rökning och försämrar lärandeklimatet. När vaknar Fridolin till den insikten?

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.