KD kan gå stärkta ur nederlaget

Ledare Artikeln publicerades

I ett val med idel förlorare sticker inte Kristdemokraterna ut, men som riksdagens minsta parti drabbas det extra hårt.

Till och med Valmyndighetens preliminära mandatfördelning visade sig alltför optimistisk för KD:s del; i stället för beräknade 17 mandat ser partiet nu ut att endast få 16.

Valresultatet innebär att kompetenta personer som Anders Andersson från Kalmar län och den ekonomisk-politiske talesmannen Anders Sellström lämnar riksdagen; det tycks också innebära att såväl bostadsministern Stefan Attefall som äldreministern Maria Larsson går miste om det numera enda mandatet i Jönköpings län.

Paradoxalt nog kan Kristdemokraterna samtidigt gå stärkta ur valet. Utöver decimeringen innebär valet nämligen också föryngring och förnyelse, med företrädare som Sofia Damm från Skåne, Aron Modig från Göteborg och Andreas Carlson från Jönköping som med hjälp av personröster ser ut att slå ut de båda KD-ministrarna. På torsdagskvällen visade det sig också att Stockholmsjuristen Caroline Szyber blev återvald. Till riksdagsgruppen kommer också den tidigare statssekreteraren Jakob Forssmed.

    Kristdemokraterna har tidigare, trots sin relativa litenhet som riksdagsparti, haft en stor åsiktsbredd som har fått till följd att riksdagsgruppen understundom verkat lätt dysfunktionell. Att politik är ett lagspel har inte alltid framgått.

    I regeringsställning hade KD:s ministrar ansvar för stora och viktiga områden som sjukvård, äldreomsorg och bostäder – men samtidigt områden där ministrars möjligheter är begränsade och andra aktörer, inte minst kommuner och landsting, bär det stora ansvaret. Att förstatligandet av sjukvården blev partiets stora valfråga var kanske begripligt mot denna bakgrund, men samtidigt är det svårt att skapa entusiasm bland väljarna för en så omfattande och komplicerad strukturreform, dessutom utan stöd från övriga Alliansen. Nej till kvotering av föräldraförsäkringen var mer vardagsnära, men samtidigt ett negativt budskap.

    Som oppositionsparti får KD en annan uppgift. I sitt tal på valnatten sa partiledaren Göran Hägglund: ”Kristdemokraterna, den kristna etiken och Kristdemokraternas värdegrund är viktigare än någonsin nu när det blåser kalla vindar över Sverige.” Nu återstår att fylla orden med innehåll.