Annons

Kärnkraften behöver inga enhörningar

Vid årsskiftet påbörjas stängningen av två kärnkraftsreaktorer vilket kan leda till en stor ökning av växthusgaser. Men lösningen är inte så långt bort som vissa tror.
Ledare • Publicerad 16 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Du hade lika gärna kunnat fråga mig om jag hade velat se enhörningar.” Det var energiminister Anders Ygemans (S) svar på om han vill se fjärde generationens kärnkraftsreaktorer. Kommentaren kom efter att Ulf Kristersson (M) presenterat ett förslag om att satsa mer på kärnkraften.

I en intervju med SvD menar Anders Ygeman att vi inte ens är i närheten av att kunna driftsätta fjärde generationens kärnkraft. I Ryssland är dock en sådan reaktor redan på plats.
I en intervju med SvD menar Anders Ygeman att vi inte ens är i närheten av att kunna driftsätta fjärde generationens kärnkraft. I Ryssland är dock en sådan reaktor redan på plats.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Diskussionen om kärnkraft har varit intensiv. Vid årsskiftet ska stängningen av två kärnkraftsreaktorer i Ringhals påbörjas. Enligt Konjunkturinstitutet kan avvecklingen leda till att EU:s utsläpp av växthusgaser ökar med åtta miljoner ton. Det eftersom Sverige inte kommer kunna exportera lika mycket energi utan istället kan behöva importera el från Danmark och Tyskland.

Annons

I dessa länder används fortfarande kolkraft och naturgas vilka har betydligt större påverkan på miljön. Av klimatmässiga skäl vore det därför bättre att fortsätta driften av de två reaktorerna fram till 2025.

Frågan är om Konjunkturinstitutets kritik biter på regeringen den här gången. Redan tidigare har de kritiserat åtgärder som flygskatt, subventionerade elcyklar och klimatklivet för att vara ineffektiva, utan nämnvärd reaktion från regeringen.

Beslutet att stänga ner reaktorerna fattades av Vattenfall redan 2015. Enligt företagets pressekreterare Magnus Kryssare finns det varken finansiella eller praktiska förutsättningar för fortsatt drift efter 2020. Reaktorerna är gamla och det kostar mer än det smakar att behålla de befintliga reaktorerna.

Samtidigt ökar vårt elbehov ständigt genom elbilar, smarta kylskåp och en ökande världsbefolkning. Man behöver varken vara matematiker eller enhörning för att förstå att någonting behöver göras.

Fjärde generationens kärnkraft skulle kunna vara en av lösningarna på framtidens elförsörjning. Genom ny teknik kan avfall från tidigare kärnreaktorer återanvändas vilket är mer effektivt och gör att halveringstiden kortas.

Fjärde generationens kärnkraft finns redan i dag i Ryssland där en reaktor är i drift. Genom den kan växthusgaserna minska och kärnkraften bli mer säker. Tekniken är med andra ord inte så långt bort som vissa vill få det att låta.

Sofia WidegrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons