Kärnkraft har varit en EU-fråga sedan 1958

Ledare Artikeln publicerades

Inför EU-valet pågår en tävling mellan många partier om vem som föreslår mest minskning av växthusgas-utsläpp, men få bifogar en plan för hur de högt uppsatta målen ska nås.

Miljöpartiets försök att skapa panik blir inte trovärdigt när partiet vänder sig mot kärnkraft.
Miljöpartiets försök att skapa panik blir inte trovärdigt när partiet vänder sig mot kärnkraft.

Kristdemokraterna och Moderaterna sticker ut som realister i frågan genom låta kärnkraft vara en del av planen, både på nationellt plan och i EU. Igår offentliggjorde partierna ett initiativ som också hade en EU-dimension om att uppdatera energiöverenskommelsen i riktning mot mer kärnkraft. Formuleringarna var något mjukare än de tidigare ord från moderat håll som innehöll hot om att lämna uppgörelsen. Utspelet ligger i tiden.

Enligt ett läckt utkast från EU-Kommissionens Tekniska Expertgrupp för hållbara finanser, TEG, kan kärnkraft komma att klassas som en hållbar energikälla av EU, finansierad med gröna obligationer. Det vore ett uppfriskande tillskott i debatten om hållbara energikällor.

Väljarna anser enligt flera undersökningar att klimatfrågan är den viktigaste i det stundande valet. Det torde därför vara viktigt även för partierna som vill ha deras röster att presentera lösningar i ämnet. Från partiet som fick flest röster i förra valet, Socialdemokraterna, är det dock anmärkningsvärt tyst om vilka lösningar de ser framför sig. Deras valmanifest är i sin helhet befriad från långtgående förslag. Avsnittet som handlar om klimat är inget undantag där frågan om nattåg till Europa är det framträdande förslaget.

Ett parti som profilerat största delen av sin valkampanj att handla om klimat är däremot Miljöpartiet. Sin historia trogen är de dock fortfarande starka motståndare till kärnkraften. Inför riksdagsvalet var de emot kärnkraft med hänvisning till att den skulle vara olönsam, och nu inför EU-valet baseras motståndet på att det inte är en fråga som beslutas om på EU-nivå.

Kärnkraften har dock en lång historia på EU-nivå. En av de äldsta gemenskaperna i EU är Euratom som bildades redan 1958.

Euratom skapades för att ”bidra till att utforma och utveckla Europas kärnenergiindustrier, så att alla medlemsstater kan dra nytta av atomenergins utveckling, samt att garantera försörjningstryggheten” Parlamentet och rådet utgör den lagstiftande delen i samarbetet, även om få beslut fattats på sistone då kärnkraft blivit kontroversiellt. Men i skenet av det akuta behovet av att minska koldioxidutsläppen borde Euratom kunna åläggas fler uppdrag. En fråga som är aktuell är exempelvis att utforska en harmonisering av godkännandet av nya reaktormodeller, så att kostnaderna för nybygge kan sjunka. Något som Kristdemokraternas kandidater skulle rösta för. Eller att tilldela kärnenergin mer forskningsmedel, som Moderaterna driver.

Om klimatet verkligen är en ödesfråga borde fler partier sluta upp bakom kärnkraften, i annat fall blir utfästelserna inte trovärdiga.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.