Judehat utan nyhetsvärde

Ledare Artikeln publicerades

Under helgen slogs sorgligt nog två inofficiella rekord i Sverige. Det första handlade om näthat och öppen, grov antisemitism. Det andra om den offentliga debattens dubbla måttstockar, när svenska medier underlät att berätta om judehatet.

Allt började i lördags kväll, när S-ledaren Stefan Löfven skrev på Facebook om den pågående konflikten mellan Israel och Hamas. Löfven tog inte ställning för den ena eller andra parten, han lyfte fram såväl döda palestinier som Hamas missilattacker mot Israel, Israels rätt att försvara sig liksom landets skyldighet att respektera internationell rätt. Löfven betonade båda parternas ansvar: ”Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet”.
Men hur försiktigt Löfven än uttryckte sig så är Israel/Palestina-konflikten en vattendelare i Sverige. Löfvens inlägg har fått mer än 3 300 kommentarer, många starkt kritiska. Inom svensk vänster finns en tradition av Israelkritik och ”solidaritet med Palestina”, och det märks. Människor skriver att Olof Palme måste rotera i sin grav, och att de aldrig mer kommer att rösta på Socialdemokraterna efter Löfvens inlägg.
Men allt detta bleknar i jämförelse med det aggressiva judehat som färgar en del kommentarer: ”Slakta varenda jude” och ”utrota alla judar”, är några kommentarer. ”Just nu vill jag ha tillbaka HITLER bara för att han dödade judar”, skriver en person, ”hitler borde ha dödat alla israeler”, skriver en annan. ”Fuck judar! Palestina har rätt att avrätta de en efter en”, skriver en person, och i andra kommentarer kopplas ordet ”judar” ihop med orden ”grisar”, ”svin” och ”smuts”. Stefan Löfven själv är enligt kommentarerna en ”jävla judeälskare”, samtidigt som det antyds att Olof Palme och Anna Lindh mördades av Israel för att de tog ställning för palestinierna.
De gravt antisemitiska kommentarerna är skrivna på svenska, och nästan alla har författare med arabiskklingande namn. Det tyder på att det är personer som har flytt till Sverige från konfliktdrabbade länder i Mellanöstern som fyller Stefan Löfvens Facebooksida med rått och öppet judehat.
Kanske var det därför som TT valde att inte nämna antisemitismen i den nyhetstext som många svenska tidningar publicerade i går. TT skriver att Löfven har ”utsatts för en kritikstorm” efter sitt Facebookinlägg, och låter två statsvetare kommentera hur känslig Israelfrågan är. Judehatet i Löfvens kommentarsfält nämns inte.
Den offentliga debatten omkring näthat och hets mot folkgrupp har varit intensiv det senaste året. Journalister har avslöjat näthatare och uppmärksammat personer som har dömts för hets mot folkgrupp, och politikerna diskuterar lagskärpningar mot näthat. Att det grova hatet i Löfvens kommentarsfält inte uppmärksammas är ett övertydligt bevis på dubbla måttstockar.
Hets mot folkgrupp är ett lika allvarligt brott oavsett om förövaren är en svensk nynazist eller en invandrare från Mellanöstern. Judehatet i Löfvens kommentarsfält måste få rättsliga konsekvenser, och borde få samma mediala uppmärksamhet som annat näthat.

Marika Formgren