Annons

Jökotta utan kvitter

Januariöverenskommelsen, Jöken, får underkänt av stora grupper av Centerpartiets och Liberalernas väljare.
Ledare • Publicerad 4 juni 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Jökottan” blev kylig för januariöverenskommelsens partier. Länge har det spekulerats i att Centerpartiet och Liberalernas stöd till den rödgröna regeringen inte som historiskt skulle leda till att borgerliga partier bestraffades av väljarna.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor vinner också väljare från Socialdemokraterna.
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor vinner också väljare från Socialdemokraterna.Foto: Johan Nilsson/TT

SCB:s stora väljarundersökning tycks motbevisa den hypotesen. Liberalerna ligger kvar under spärren och Centerpartiet backar rejält.

Annons

För Liberalerna är väljarnas dom besvärlig. Partiet är uppbundet av överenskommelsen och ska strax välja en ny partiledare. Oddsen uppges tala för Erik Ullenhag som uppfattas stå nära intentionerna bakom Jöken.

Om Liberalerna var splittrade i fråga om budgetsamarbetet med den rödgröna regeringen gick Centerpartiet in i överenskommelsen med större enighet. Centerledaren Annie Lööf personifierar också i högre grad samarbetet med sitt avståndstagande från Sverigedemokraterna som legitimitetsgrund för vägvalet. Väljarnas första dom blev emellertid negativ. Centerns dilemma aktualiseras också av att partiet förlorar väljare både till Kristdemokraterna och till Miljöpartiet.

Regeringspartier brukar förlora stöd - och det gör också Socialdemokraterna som är det bärande regeringspartiet. Men minskningen sker också från en redan låg nivå. Under mandatperiodens första år brukar reformer presenteras och de kommande årens politik skisseras. Något som förväntas ge utdelning längre fram. Nu är statsminister Stefan Löfven uppbunden av överenskommelsen och varken den kongress som hölls eller årets första-maj användes för att trumpeta ut någon framtidsväg.

Sticker ut i mätningen gör Kristdemokraternas remarkabla uppgång. Siffrorna bakom resultatet på 13 procent är dock de mest intressanta.

KD har länge vunnit väljare från Moderaterna som hamnat i ett komplext politiskt läge. Ett slags kannibalism alltså mellan partierna som stod bakom den statsbudget som riksdagen antog i höstas. Men mätningen visar hur Kristdemokraterna vinner väljare också från Centern och Liberalerna samt i viss mån också direkt från Socialdemokraterna. Fokuseringen på välfärdsfrågor - vård och omsorg - där KD nu har högst förtroende tycks få väljare att kliva över den annars så breda blockgränsen.

Lägg därtill att Sverigedemokraterna också förlorar väljare till Kristdemokraterna vilket markerar något nytt. Det visar i motsats till vanligen framlagda hypoteser att också SD-väljarna är rörliga.

”Proteströstarna” är svagt förankrade i partiet och har svårt för hårda periferi. Partier som går bra gör det vanligen också i hela landet. KD är inget undantag. För något år sedan var partiet beroende av den relativt starka ställningen inom den borgerliga väljarkåren i Stockholms län. Nu är partiet större än Moderaterna i Småland och bara marginellt mindre än Sverigedemokraterna.

Moderaternas läge är fortsatt mycket komplicerat. Det paradoxala för Moderaterna är samtidigt att Jöken utlovar politik som Moderaterna står bakom, såsom borttagandet av värnskatten och förändringar av arbetsrätten. När alla har blivit lite av vad Moderaterna varit - i fråga om brott och straff, i fråga om skatter och arbetsmarknad - är det faktiskt inte lätt att vara originalet.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons