Jobbskatteavdraget minskar klyftan mellan stad och land

Ledare Artikeln publicerades

Det blev inte många rätt när SVT Nyheter på onsdagen skulle förklara att skatteklyftan mellan landets kommuner ökar.

Nog är det ett problem när skillnaderna mellan kommunerna med lägst respektive högst utdebitering är sexkronor. Det drabbar framfört allt pensionärer och arbetslösa som betalar högre skatt på inkomsterna än förvärvsarbetare.

 

Dorotea kommun. Där är invånarna särskilt gynnade av det jobbskatteavdrag som Reinfeldtregeringen införde.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Dorotea kommun. Där är invånarna särskilt gynnade av det jobbskatteavdrag som Reinfeldtregeringen införde.

Men det hade varit klädsamt att informera om att jobbskatteavdraget är större i Dorotea än i Vellinge. För den som tjänar 25000 kronor i månaden i Dorotea utgår ett jobbskatteavdrag på2059 kronor. Det är större än för den som tjänar 40 000 kronor i Vellinge som bara får sin skatt sänkt med 2006 kronor. Jobbskatteavdraget utjämnarkommunalskatterna som beslutas lokalt, inom ramen för det lokala självstyret.

 

Det betyder att löntagarna i Dorotea som tjänar just 25 000 kronor inte betalar 35 procent i kommunalskatt i enlighet med beslut av kommun och landsting utan cirka 24 procent. Reinfeldtregeringens jobbskatteavdrag minskade klyftan mellan stad och land. Det gynnade särskilt låg- och medelinkomsttagare i s-styrda kommuner och det fanns en tydlig välfärds- och glesbygdsfaktor i konstruktionen av systemet. Alla kan göra fel. Själv twittrade jag fel uppgifter om SVT granskningen – något som jag genast raderade efter en kontrollräkning. Men att en redaktion ger en sned bild av hur skattesystemet fungerar speglar den bristande kännedomen om skattesystemet. Och de jobbskatteavdraget är konstruerat för är sannolikt de som allra minst informerats om hur det egentligen fungerar.