Annons

Jämnrika Oskarshamn

Vilhelm Moberg och Selma Lagerlöf beskriver litterärt orsakerna till Oskarshamns välstånd.
Ledare • Publicerad 1 augusti 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Oskarshamn har Smålands näst högsta skattekraft. Tacka industrin för det.
Oskarshamn har Smålands näst högsta skattekraft. Tacka industrin för det.Foto: Daniel Svensson

Den platsens kultur som präglar stora delar av Småland skildras naturligtvis av Astrid Lindgren men i några korta sammanhang mycket tydligt i olika verk av Vilhelm Moberg och Selma Lagerlöf.

Annons

”Bonden och drängen åt samma mat vid samma bord, förrättade sida vid sida samma arbete och hängav sig åt samma förlustelser under fritiden. Här var någon klasskillnad inte märkbar”, skriver Vilhelm Moberg i Berättelser ur min levnad.

Berättelsen speglade möjligen inte hela Småland. Men den speglar kulturella sammanhang med en tradition av jämlikhet, men också av självägande. Smålands skogar förblev ägd av smålänningarna.

Selma Lagerlöf pekar på en annan bild av smålänningen. I Nils Holgerssons underbara resa ger Gud Sankte Per uppdraget att skapa Småland efter att Herren själv format de vackra bygderna kring Vättern,och Gränna och kring Emån och Tjust. Sankte Per drar ihop ”sten och berg” till ett högland med tanken på att det ska vara nära solens och värmen. Men regnet spolar bort matjorden och berggrunden stack överallt fram.

'Vad kan du ha haft för mening med att skapa ett sådant här land?” sade Vår Herre.

Men Vår Herre bestämmer sig för att skapa en smålänning som hade förutsättningar att överleva i det ”magra och frostbundna” land som Sankte Per format: ”Och så skapade Vår Herre smålänningen och gjorde honom kvick och förnöjsam och glad och flitig och tilltagsen och duktig, för att han skulle kunna skaffa sig sin bärgning i sitt fattiga land."

Moberg underströk de jämlika strukturerna. Lagerlöf förebådade egenskaper flit, entreprenörskap och innovationsförmåga som ofta tillskrivs landskapet.

När Sveriges Television Nyheter uppmärksammar att Oskarshamn är en av få svenska kommuner där skillnaderna mellan ”fattiga och rika” minskat går tankarna till Mobergs rader.

SVT:s undersökning och jämförelser kan man säga mycket om. Först och främst är den underliggande förändringen i landet att välståndet ökat för i stort sett alla. Lägg därtill att den större gruppen som förenklat kallas ”fattiga” också vuxit på grund av migrationen.

Det är också förenklat att tillmäta politiska förklaringar som orsak till den jämna inkomstutvecklingen i Oskarshamn. Den som vill få den numera lila styrda staden (S+M) att framstå som ett S-märkt skyltfönster får det inte lätt.

I Småland sticker Oskarshamn ut när det gäller skattekraften. Ja, utanför storstadsregionerna och med några få undantag, Kiruna, Gällivare, Båstad, Hammarö samt Ikeadominerade Älmhult, finns det inga kommuner som har en lika hög skattekraft – med ett index på 99 – som Oskarshamn.

Annons

Kalmar hamnar på 96 vilket är högre än Växjö som har sjunkit sannolikt på grund av migrationen. Högsby ligger på mycket låga 76.

Orsaken heter förstås Scania, OKG och SKB. Näringslivet bringar energi och välstånd. Inget är viktigare för jämlikhet än en hög sysselsättning. Och den som tror att industrin är på väg ut kan gott åka till östra Småland och möta företag som inte bara skapar lokala arbeten utan också exportinkomster och skatteintäkter.

Ty ska värden fördelas måste de först skapas.

Selma Lagerlöfs och Vilhelm Mobergs bilder av Småland står således inte i motsats till varandra. De är snarare varandras förutsättningar.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons