I höst blir svenskarna ännu fattigare

Ledare Artikeln publicerades
Värda allt mindre i omvärldens ögon: svenska kronor.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Värda allt mindre i omvärldens ögon: svenska kronor.

Den svaga kronan har varit en viktig del av en ohållbar svensk tillväxtmodell.

Sakta men säkert blir svenskarna fattigare och svenska tillgångar reas ut. Det som lite trivialt brukar beskrivas som att det blir dyrare att semestra utomlands - något som hursomhelst inte är aktuellt för alla - är ett hot mot den svenska ekonomin.

Det handlar om kronan, som har försvagats kraftigt mot både dollar och euro. Fram till finanskrisen kostade en euro omkring nio kronor - nu kostar den mer än 10,50 kronor. Mot dollarn har inte kronan varit så svag sedan början av 2000-talet.

Försvagningen av kronan ser ut att vara långsiktig. SEB ser i en ny prognos inget brott i trenden med en allt svagare krona utan förutspår att det till hösten kommer att gå elva kronor på en euro och tio på en dollar.

Intressant i sammanhanget är att ingen har något ansvar. Riksbanken har ett inflationsmål att följa men inget växelkursmål. I ivern att nå tvåprocentsmålet för inflationen, har Riksbanken bidragit till att sänka den svenska kronan.

Operationen har i viss mån lyckats, men den svenska ekonomin har inte nödvändigtvis blivit mer hälsosam för det.

Den sjunkande kronkursen har i handeln inte gått att ta ut i prishöjningar, vilket annars bör ha varit ett av Riksbankens syften med den extrema räntepolitiken. Inflation och valutakurs har inte alls följts åt. Som nationalekonomen Anna Seim noterade vid ett seminarium i riksdagen nyligen finns det liten evidens för att en centralbank överhuvudtaget kan stimulera fram ett inflationstryck på det sätt Riksbanken har försökt göra.

På ett sätt har det dock fungerat: bensinpriserna har stigit. Hade det inte varit för stigande energipriser, hade inte inflationsmålet uppnåtts.

Det stora problemet med allt detta är dock inte kronans uppenbara svaghet, utan att den svenska ekonomin under ett antal år har framstått som mycket starkare än den är. Detta har i sin tur skapat passivitet inom politiken. Inga reformer har ansetts behövas, eftersom ekonomin ändå har varit ”urstark”.

Den svenska tillväxtmodellen har dock byggt på ökande offentliga kostnader till följd av migrationen, bygginvesteringar finansierade genom ökande skuldsättning hos hushållen och exportindustri.

Nu har migrationen visat sig vara ohållbar och hushållens skuldsättning föranlett drastiska åtgärder från Finansinspektionen. Återstår då exporten - vars förutsättningar enligt professor Harry Flam också är ohållbara. Det är i längden inte bra för svensk industri om det är lätt att sälja varor utomlands bara för att valutakursen gör dem billiga.

Av de senaste årens svenska tillväxtmodell återstår därmed ingenting. Den svenska ekonomi som av finansministern beskrevs som en nyproducerad Tesla börjar nu ge upphov till rejäl räckviddsångest.

Till viss del kan felslutet försvaras med att vi befinner oss på helt nytt nationalekonomiskt territorium. Att valutan skulle kunna försvagas samtidigt som det av allt att döma gick bra för Sverige, var inget som den nationalekonomiska expertisen förutsåg. Å andra sidan var det nog inte många som förutsåg att Sverige skulle komma att ha negativ ränta i så kallad brinnande högkonjunktur heller. Bilden av svensk ekonomi har varit väldigt splittrad.

Men kanske var marknaden något på spåren ändå. Den låga värderingen av kronan, som har bidragit till att skapa illusionen av ekonomisk styrka, kan i själva verket ses som ett tecken på att omvärlden har sett den svenska reformstiltjen och dragit sina slutsatser.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.