Hyresgästföreningen låter sig inte tystas

Ledare Artikeln publicerades

Barometern-OT saknar kunskap om hyressättningssystemet, skriver Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen Sydost.

Björn Johansson, Hyresgästföreningen Sydost, försvarar föreningens kampanj mot marknadshyror.
Foto: Sara Anderberg
Björn Johansson, Hyresgästföreningen Sydost, försvarar föreningens kampanj mot marknadshyror.

I ledaren Hyresgäster förtjänar mer ondgör sig Barometern – en förespråkare av marknadshyror – över Hyresgästföreningens kampanj mot just marknadshyror. Tidningen menar att vi i Hyresgästföreningen kastar hyresgästerna rakt in i Socialdemokraternas inre konflikter och att vi skulle ha någon slags påstådd union med partiet. Det blir en märklig paradox att lägga det kortet nu, när vi alltså mobiliserar mot Socialdemokraterna och deras svikna vallöften. Vi står stabilt i sakfrågor och har hela tiden varit emot marknadshyror även om partierna byter fot då och då.

Barometern fortsätter genom att blanda ihop förhandlingsverksamhet och bostadspolitik. Budskapet tidningen säljer är att vi i princip tvångsansluter alla hyresgäster till vår politiska linje för att vi förhandlar hyror kollektivt.

Tidningen saknar tydligen kunskap om att förhandlingsersättning och medlemsavgift är olika saker. Förhandlingsersättningen - som betalas av både medlemmar och ickemedlemmar via hyran - är helt avskild från vår politik. Det är ingen, som inte frivilligt valt att bli medlem, som betalar för vår politik.

Att ledarsidan slår i luften beror på sakfrågan. Hyresgästföreningen och en majoritet av svenska folket är motståndare till marknadshyror, som innebär att skyddet mot oskäliga hyresökningar tas bort. I ledaren framställs vår kampanj som missvisande för att vi pratar om marknadshyror i hela beståndet när det bara är nybyggnationer som omfattas av januariavtalet. Men det är förespråkarna som håller väljarna i mörker. Att införa marknadshyror i allt som produceras från nu och framåt är att stegvis införa dem på hela marknaden. Det blir till slut ohållbart med två hyressystem.

Vi lyfter effekterna av marknadshyror. Därför angrips vi. Men effekterna av marknadshyror bör debatteras.

Vi får högre hyror, ekonomisk segregation och svårigheter för låginkomsttagare att bosätta sig på orter där jobben finns. Det är obekväma frågor för förespråkarna. Även ökningen av de offentliga kostnaderna – när låginkomsttagare måste kompenseras för att kunna bo drägligt - är en effekt av marknadshyror som tystas ner. Det är skattemedel rakt ner i fastighetsägarnas fickor.

Det är klart att vår röst behövs!

Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.